Странице

петак, 07. октобар 2016.

Mirisno pecivo

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 130 g otopljenog margarina
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 100 g suvog grožđa
  • 150 ml soka od pomorandže (sveže isceđen sok)
  • 1 pomorandža - izrendana korica
  • 1 limun - izrendana korica

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Dobro ga uraditi da bude elastično i da se ne lepi za ruke. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i napraviti ga u obliku valjka. Napravljeni valjak podeliti na 14 delova.
3. Svaki komad testa urolati i zavezati u čvor (ne zatezati testo).
4. Tako napravljeni oblik makazama zaseći sa svih strana.
5. Testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da naraste. Za to vreme uključiti rernu, da se zagreje, na 180 stepeni.
6. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka.
7. Staviti da se peče. Pečeno testo izvaditi i pokriti krpom, 5 minuta.
8. Posle pet minuta poslužiti uz mleko, a jako je ukusno da se jede i bez ikakvih dodataka.

Нема коментара:

Постави коментар