Странице

уторак, 04. октобар 2016.

Pletenice sa palentom

Potrebno je:

  • 450 g brašna
  • 200 g palente
  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2 jajeta

Za premazivanje:

  • 80 g maslaca

Priprema

1. U mleko staviti kašičicu šećera, pa ga staviti da se ugreje. U mlako mleko staviti kvasac da uskisne. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da udvostruči svoju zapreminu.
2. Radnu površinu posuti palentom, pa izručiti uskislo testo. Razviti testo u pravougaoni oblik (meni je više ispao ovalni oblik), pa pola testa premazati sa umućenim maslacem.
3. Preklopiti testo i oklagijom malo preći preko njega, da se slepe ivice i da još malo rastanji testo.
4. Iseći testo na trake, željene veličine. Svaku traku iseći po sredini, ali ostaviti po 1 cm na oba kraja neisečen.
5. Obe strane isečenog testa okrenuti po nekoliko puta unutra (kroz isečenu sredinu testa) i formirati pletenicu.
6. Pletenice poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da odmore, dok se rerna ugreje na 190 C. Naraslo testo premazati mešavinom žumancete i malo mleka.
7. Kada testo porumeni izvaditi ga, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi. Poslužiti uz sir, jogurt...

Нема коментара:

Постави коментар