Странице

понедељак, 10. октобар 2016.

Šareni kuglof

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice ekstrata od limuna

Za fil:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa (potopljenog u rum)
  • 2 kašike kakaoa

I još:

  • džem od kajsija

Priprema

1. Testo: U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa zamesiti testo sa kvascem. Ako treba dodati još brašna, mada testo i treba da ostane malo lepljivo. Testo podeliti na tri dela. U jedan deo dodati samlevene orahe, u drugi deo kakao, a u treći deo dodati isceđeno suvo grožđe.
2. Umesiti, odvojeno, sva tri testa, uz dodatak brašna. Ostaviti da testa narastu.
3. Jedan deo testa razviti u obliku pravougaonika. Premazati ga sa džemom i uviti u rolat.
4. Tako uraditi i sa ostala dva testa.
5. Od dobijenih rolata napraviti pletenicu.
6. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom, pa staviti napravljenu pletenicu. Ako dođe malo do kidanja testa ništa ne škodi, jer se u krajnjem rezultatu to ne vidi. Ostaviti da testo malo uskisne.
7. Rernu uključiti na 180 C. Kada testo poraste, premazati ga mešavinom žumanceta i mleka, pa ga staviti da se peče. Pečeni kuglof izvaditi, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta. Zatim ga preokrenuti na tacnu za posluženje, sačekati da se ohladi, pa ga iseći. Kuglof možete posuti šećerom u prahu (ja nisam, zato što sam želela da mi ostanu, vidljive, reljefne šare).

3 коментара: