Странице

среда, 05. октобар 2016.

Slane i slatke kiflice

Testo:

  • 800 g brašna
  • 450 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1 jaje
  • 50 g šlaga od vanile (u prahu)
  • 2 kašičice soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • 4 kašike ulja

Za premazivanje :

  • 200 g margarina (putera)

Slani fil:

  • 300 g sira
  • 1 jaje
  • 100 g suvog grožđa

Slatki fil:

  • džem od kajsija

Priprema

1. Testo: U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Mesiti testo 2-3 minuta, da postane elastično. Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu.
2. Dok se čeka na testo pripremiti fil. Sir viljuškom izdrobiti, dodati jaje i umutiti. Staviti suvo grožđe i sjediniti.
3. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu pobršinu i razviti ga u obliku pravougaonika.
4. Na razvijeno testo narendati zamrznuti margarin.
5. Testo zatim uviti u rolat, pa rolat podeliti na osam delova.
6. Od četiri dela pravimo slane kiflice a od ostalih četiri slatke kiflice. Uzeti jedan deo, isečenog testa, i razviti ga u krug. Dobijeni krug podeliti na četiri dela.Na svaki deo staviti slani fil i umotati kiflicu
7. Kiflice ređamo u pleh, preko pek papira. Isti postupak ponovimo i sa ostala tri dela.
8. Od druge polovine testa (od ostalih četiri isečena dela) pravimo slatke kiflice i ređamo u pleh, preko pek papira.
9. Kiflice ostavimo da narastu. Premažemo ih sa mešavinom dva žumanceta i malo mleka. Na slano testo staviti semenke, po izboru.
10. Naraslo testo staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. 
11. Probajte, jako je lep ukus sira i suvog grožđa, a za kajsije ne treba ni pričati...

Нема коментара:

Постави коментар