Странице

уторак, 15. новембар 2016.

Baklava sa višnjama

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za baklavu

Za fil:

  • 1 kg neočišćenih višanja
  • 200 ml jogurta
  • 1,5 čaša (od 180 ml) šećera
  • 1,5 čaša griza
  • 1,5 čaša ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Sirup za prelivanje baklave:

  • 1,5 čaša šećera
  • 2 čaše vode

I još:

  • ulje

Priprema

1. Fil: Izvaditi višnjama koštice. U dublju posudu staviti jogurt, griz, šećer i pecivo, pa dobro promešati. Sipati ulje i mešati (malo duže), dok se ulje, potpuno, ne sjedini sa ostalim sastojcima. Na kraju dodati višnje i promešati (višnjama izvaditi koštice i staviti ih u cetku, da se dobro iscede).
2. Uzeti pleh, vel. 40x23 cm (unutrašnje mere) i podmazati uljem. Kore (trebaće 15 komada kora) iseći prema veličini pleha, gde će se peći. Kore podeliti na pet mesta po tri kore. Složiti, u pleh, tri kore, jednu preko druge. Ne premazivati ih uljem. Fil podeliti na četiri dela, pa prvi deo rasporediti preko složenih kora.
3. Nastaviti sa ređanjem kora i fila. Zadnje ostaju tri kore, koje treba, takođe, složiti i premazati uljem. Baklavu iseći na kocke. Staviti je da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
4. Kada baklava dobro porumeni izvaditi je i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup za prelivanje baklave: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10 minuta. Ispečenu baklavu, još jedanput, nožem zaseći preko isečenih ivica. Hladnu baklavu preliti sa vrelim sirupom i ostaviti da se ohladi i da kore upiju sirup.
6. Baklavu poslužiti dobro ohlađenu (iz frižidera).
Savet:
Isečene delove od kora (kada se kore seku zbog veličine pleha) podeliti na četiri dela, pa svaki deo stavljati preko tri kore, koje su već stavljene u pleh, pa fil - tri kore, isečene kore - fil...

Нема коментара:

Постави коментар