Странице

понедељак, 07. новембар 2016.

Carski kuglof


Potrebno je:

  • 300 g margarina
  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 300 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 ml kuvanog crnog vina
  • 2 kašike šećera
  • 2 karanfilića
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g crne  čokolade

Glazura:

  • 100 g crne čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike šećera

Priprema

1. Prvo kuvamo vino, u koje dodamo 2 kašike šećera i 2 karanfilića. Kada proključa i šećer se otopi, skloniti i ohladiti ga. Iz ohlađenog vina izvaditi zrna karanfilića.
2. Margarin umutiti, mikserom, penasto, sa šećerom. U umućeni margarin dodavati jaja, jedno po jedno. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, gustinom i cimetom. Naizmenično (znači malo brašna, malo vina) dodavati u smesu, neprekidno muteći mikserom. Na kraju dodati suvo grožđe i čokoladu, iseckanu na kockice.
3. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečen. Pečeni kuglof ostaviti 10-ak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na tacnu za služenje. Ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Glazura: Izlomiti čokoladu, dodati sve navedene sastojke i, na tihoj vatri, mešati da se sve otopi i sjedini. Ako je potrebno dodati još ulja, da se dobije gustina koja može lako da se prelije preko kuglofa.
5. Ostaviti da se čokolada stegne, pa uživajte u ovom neobičnom, carskom, ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар