Странице

четвртак, 17. новембар 2016.

Čokoladna kraljica

Korica:

  • 6 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g mlevenog keksa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 100 g Menaž čokolade
  • 150 g maslaca
  • 120 g šlag krema od čokolade
  • 200 ml mleka
  • 2 kesice vanil šećera

...i još:

  • 150 g čokoladnog keksa sa ukusom mente
  • 1 kesica čokoladnog šlag krema
  • 1/2 kesice belog šlag krema
  • 120 ml mleka

Priprema

1. Prvo pripremiti fil: Žumanca umutiti sa šećerom, dok se ne dobije bela, penasta smesa. Staviti na paru i kuvati, dok se žumanca malo zgusnu, oko pet minuta. Ubaciti, izlomljenu, čokoladu i skuvati krem. Skuvani krem ostaviti da se ohladi.
2. Maslac umutiti penasto sa vanil šećerom. Skuvani (i ohlađeni) krem stavljati kašiku, po kašiku u umućeni maslac i dobro sjediniti.
3. Šlag krem od čokolade umutiti sa hladnim mlekom i, takođe, kašiku po kašiku dodavati u fil i mikserom sve sjediniti. Napravljeni fil ostaviti u frižider, dok se sprema korica.
4. Korica: Belanca staviti u vanglicu i čvrsto umutiti. Dodavati, po malo, šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. U jednoj posudi pomešati brašno, mlevene orahe, mleveni keks i prašak za pecivo. Tako pripremljenu mešavinu sipati u belanca, pa žicom za mućenje sjediniti, podižući smesu od dna naviše. Kalup sa obručem, vel. 26 cm, obložiti pek papirom, pa sipati umućenu smesu.
5. Staviti koricu da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru izvaditi i ostaviti, u kalupu, da se ohladi.
6. Ohlađenu koru, polako, pomoću dugačkog noža odvojiti od pek papira, pa je preseći na pola.
7. Sada uzeti kalup, vel. 24 cm (pošto kora sa belancima se, prilikom pečenja, smanji) i u njega staviti jednu koricu. preko korice sipati pola fila i ravnomerno rasporediti. Donju stranu čokoladnog keksa, malo potopiti u toplo mleko, pa svaki keks preseći na pola. Preko fila rasporediti isečeni keks.
8. Zatim staviti drugu koricu, preko nje staviti pek papir i malo je pritisnuti. Na kraju sipati ostatak fila i ravnomerno ga rasporediti.
9. Da se ne bi čekalo da torta odstoji preko noći u fižideru, staviti je u zamrzivač, na četiri sata. Izvaditi tortu, nožem preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
10. Umutiti čokolani i beli šlag, pa ukrasiti tortu, po želji. Iseći parče i uživati u ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар