Странице

среда, 16. новембар 2016.

Čokoladna torta sa jafom

Za korice:

  • 12 belanaca
  • 8 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 20 kašika mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike ulja
  • 2 kašičice praška za pecivo

Žuti fil:

  • 4 žumanaca
  • 600 ml mleka
  • 9 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
  • 250 g putera

Čokoladni fil:

  • 120 ml vode
  • 220 g šečera
  • 220 g mlevenih oraha
  • 100 g Menaž čokolade
  • 50 ml čokoladnog likera
  • 250 g putera

I još:

  • 400 g jafa keksa
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 1/2 l slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • sirup od kupina

Priprema

1. Ideju za tortu sam videla na sajtu Minjina kuhinjica, samo što sam ja neke namirnice izmenila i napravila tortu po svom ukusu.
2. Korice: Peku se 4 korice. Za jednu koricu je potrebno: 3 belanceta, 3 kašike šećera, 2 žumanceta, 5 kašika mlevenih oraha, 1 kašika brašna, 1 kašika ulja i 1/2 kašičice praška za pecivo. U vanglicu stavi belanca, dodaj prstohvat soli i počni sa mućenjem. Kada belanca počnu da se zgušnjavaju, postepeno dodavati šećer. U čvrsti šam ubaciti, jedno po jedno, dva žumanceta. nastaviti sa mućenjem, da se izjednače sastojci. Dodati mlevene orahe, pa i njih, mikserom, sjediniti. Na kraju sipati ulje i brašno sa pecivom, pa kašikom sjediniti. Dno kalupa, vel 28 cm, obložiti pek papirom i sipati umućenu smesu. Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 12 minuta. Na isti način ispeći još tri kore.
3. Žuti fil: Žumanca staviti u vanglicu, dodati 4 kašike šećera i penasto umutiti. Dodati puding i brašno, pa razrediti sa 200 ml mleka (od 600 ml). Dobro umutiti da nema grudvica. Ostalo mleko, sa 5 kašika šećera, staviti da provri. U provrelo mleko sipati mešavinu sa žumancima i skuvati krem. Kuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Kada se krem ohladio sjediniti ga sa penasto umućenim puterom, pa krem podeliti na četiri, jednaka, dela.
4. Čokoladni fil: U dublju šerpicu staviti vodu i šećer, pa staviti na vatru. Mešati da se šećer otopi, pa od momenta ključanja kuvati pet minuta. Dodati izlomljenu Menaž čokoladu, promešati i skloniti sa šporeta. Odmah ubaciti mlevene orahe i mešati da se čokolada i orasi sjedine. Ostaviti da se, potpuno, ohladi. U ohlađeni krem dodati čokoladni liker i penasto umućeni puter.
5. Na plato za tortu staviti jednu koru i premazati je 1/4 žutog fila.
6. Preko poređati, polovinu količine, jafa keksa sa čokoladnim delom na dole, prema filu (jafu prethodno malo potopiti u sok - samo deo keksa ).
7. Zatim premazati drugom 1/4 žutog fila, pa preko staviti drugu koricu.
8. Preko druge korice staviti ceo čokoladni fil.
9. Ide treća korica, pa ponoviti postupak sa žutim filom i jafa keksom.
10. Na kraju staviti zadnju, četvrtu koru.
11. Slatku pavlaku umutiti čvrsto, pa dodati jednu čašu kisele pavlake. Dodati malo sirupa od kupina, da bi se dobila ljubičasta boja. Sa pripremljenim filom premazati celu tortu i ukrasiti je po želji.

Нема коментара:

Постави коментар