Странице

субота, 26. новембар 2016.

Čokoladni kolač sa bananama

Kora:

  • 380 g brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/3 kašičice soli
  • 4 jajeta
  • 900 g dobro zrelih banana
  • 240 ml jogurta
  • 50 g meda
  • 140 g šećera
  • 60 ml ulja
  • 100 g Menaž čokolade

Glazura:

  • 130 g Menaž čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 40 g putera

Priprema

1. Uključiti rernu da se zagreje na 170 stepeni. U dublju posudu staviti brašno, kakao, pecivo i so. Dodati Menaž čokoladu, isečenu na kockice. Promešati da se sastojci sjedine.
2. Banane izgnječiti viljuškom i napraviti pire od njih (mogu da ostanu i krupniji komadići). Izgnječene banane staviti u dublju posudu, pa dodati jogurt, ulje, šećer, med i jaja, koja se samo viljuškom sjedine. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke.
3. U smesu sa brašnom dodati mokre sastojke i dobro ih sjediniti žicom za mućenje.
4. Dno kalupa, vel. 35x20 cm, obložiti pek papirom. Uljem premazati pek papir i stranice kalupa. U tako pripremljen kalup izručiti testo, poravnati ga, pa staviti da se peče.
5. Pečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu koru prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti koru u pleh, ali tako da strana koja je bila dole sada bude na površini (zato što je ravna i glazura će lepo da se rasporedi).
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti izlomljenu Menaž i mlečnu čokoladu, kao i iseckani puter. U drugu šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti da se zagreje do tačke ključanja (ne sme da provri). Ugrejanu slatku pavlaku sipati preko čokolade i putera i mešati da se sastojci otope i dobro sjedine.
7. Kada čokoladna smesa postane glatka preliti je preko kolača, malo prohladiti, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne.
8. Kolač iseći, po izboru, na kocke ili trouglove i poslužiti ga sa sladoledom.

Нема коментара:

Постави коментар