Странице

среда, 16. новембар 2016.

Domaća pita sa spanaćem

Testo :

  • 650 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kockica kvasca
  • 100 ml ulja
  • 300 ml mleka
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera

Fil:

  • 600 g iseckanog spanaća
  • 400 g sitnog sira
  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 čaša kiselog mleka
  • 4 jajeta
  • 2 kašičice soli

... i još:

  • 8 gotovih kora za pitu
  • ulje

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom šećera, razdrobiti kvasac i sačekati da uskisne. Brašno staviti u vanglicu, dodati jaja, ulje, so i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Izraditi ga dobro rukama i odmah podeliti na osam jufki.
2. Od svake jufkice napraviti lopticu i ostaviti dok pripremite fil.
3. Fil: Spanać iseckati (očišćenog da ima 600 g), posoliti sa kašičicom soli, promešati i sačekati pet minuta, da spanać omekša. Omekšali spanać dobro, rukama, iscediti i staviti ga u dublju posudu. Dodati sve navedene sastojke (ako treba dodati još malo soli) i, viljuškom, dobro sjediniti.
4. Sada uzeti jednu lopticu testa, staviti je na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razvući što tanje, da bude u veličini kupovne kore. Tako razvučenu koru poprskati sa uljem i staviti kašiku, dve fila.
5. Preko staviti gotovu koru i ponoviti postupak (poprskati je sa uljem i naneti fil).
6. Tako složene kore umotati u rolat.
7. Umotanu pitu staviti u pleh, dobro podmazan. Tako uraditi dok ima fila i kora.
8. Složenu pitu ostaviti da odmara, dok se ugreje rerna, na 180 stepeni. Staviti pitu da se peče. Kada počne da rumeni smanjiti temperaturu na 160 stepeni i ispeći dok pita ne dobije lepu, rumenu koru.
9. Pečenu pitu pokriti krpom i sačekati 10-ak minuta, pa je iseći na parčiće i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар