Странице

понедељак, 28. новембар 2016.

Gibanica sa kačkavaljem

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za pitu

Fil:

  • 1/2 kg sira
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • so
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 150 g izrendanog kačkavalja

Priprema

1. Uzeti, dublju, šerpu (vel. 28 cm) i na dno staviti pek papir a ivice dobro namazati margarinom. 4 kore stavi u šerpu, ali tako da jedan deo, kora, ostane izvan šerpe, . Kore poprskati uljem.
2. Ostale kore (ne odvajati ih) iseći na uže trake, pa svaku isečenu traku kora preseći na pola.
3. Za fil umutiti dobro jaja, pa dodati kiselu pavlaku, jogurt, ulje, izmrvljeni sir (ili sitan sir), pecivo i so, po ukusu. U tako pripremljen fil ubacati, po malo, isečene kore, pa ih rukom sjediniti sa filom, vodeći računa da se ne zalepe, jedna za drugu. Tako uraditi sve dok ima kora.
4. Pripremljeni fil izručiti u šerpu, preko kora.
5. Fil, kašikom, ravnomerno rasporediti, pa pokriti celu pitu sa korama koje su bile izvan šerpe.
6. Pitu zaliti pavlakom za kuvanje, pa preko posuti sa izrendanim kačkavaljem.
7. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Peći dok pita ne dobije zlatno rumenu boju. Izvaditi šerpu iz rerne...
8. Izvaditi šerpu iz rerne i ostaviti 15-ak minuta da se prohladi. Zatim je, pomoću pek papira (na kome se pekla) izvaditi iz šerpe. Poslužiti uz jogurt, kiselo mleko...

2 коментара:

  1. Draga VERICE zelim da ti kazem da sam i ja od nedavno pocela sa pisanjem svog bloga,pa sam htela ovim povodom da te pozdravim.Pita je super kao i svi tvoji recepti,Nadam seda ce mo se druziti kroz blog,da cemo deliti savete i recepte.POZDRAV!U Potpisu:MILANOVIC MILOSAVA:)

    ОдговориИзбриши
  2. Izvini, draga moja, tek sam sada videla komentar. Čestitam ti na otvaranju bloga, baš me raduje. Kaži mi kako ti se blog zove? Meni se sviđaju i tvoji recepti a i slike, uz njih. Puno te pozdravljam!!

    ОдговориИзбриши