Странице

понедељак, 28. новембар 2016.

Karamel kolač

Za koru:

  • 200 g brašna
  • 50 g lešnika
  • 50 g kakaoa
  • 50 g šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 110 g putera
  • 1 jaje
  • 2 kašike hladne vode

Za fil:

  • 300 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 ml slatke pavlake
  • 70 g putera

Za glazuru:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje

Priprema

1. Da vas ne buni što sam ga nazvala kolač. Ovaj desert, u stvari, i jeste kolač, ali meni je bio lepši da ga pripremim u okruglom kalupu, pa ga sečite na tanje komade.
2. Kora: U vanglicu staviti brašno, mlevene (prethodno ispečene) lešnike, so, kakao i omekšali puter, iseckan na kockice.
3. Viljuškom dobro sjediniti sastojke, pa dodati jaje i hladnu vodu.
4. Rukom zamesiti smesu, dobro sjediniti i napraviti loptu, od testa.
5. Pripremljeno testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider, na 30 minuta.
6. Uzeti kalup, vel. 24 cm, pa ga prekriti pek papirom ( evo kako će te  kalup prekriti pek papirom, bez muke - naime, pek papir, dužina koja je potrebna, zgužvajte u ruci i potopite pod mlazom hladne vode. Mokar papir ispravite i stavite između dve kuhinjske krpe, da se otklone kapljice vode. Tako pripremljen papir možete, bez ikakvih problema, koristiti za oblaganje posuda za pečenje).
7. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na providnu foliju (duže isečenu). Prekriti folijom i, oklagijom, polako razvući koru, da bude veće od prečnika kalupa. Staviti koru preko kalupa (pomoću folije je prebaciti) i izvući ivice, da budu 4 cm visine.
8. Dno kore izbockati viljuškom, prekriti pek papirom i preko papira staviti pasulj (da bi se kora ravno ispekla).
9. Kalup sa korom staviti, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni, da se peče 15 minuta. Posle 15 minuta izvaditi kalup iz rerne, skloniti papir sa pasuljem i vratiti u rernu, da se peče još 10 minuta.
10. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi, u kalupu. Zatim skinuto obruč, skloniti pek papir i koru prebaciti na tacnu za posluženje.
11. Fil: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na šporet, na najačoj temperaturi.
12. Uz postepeno mešanje, sačekati da šećer dobije karamel boju.
13. Skloniti sa vatre, pa sipati slatku pavlaku, promešati i vratiti na vatru jedan minut. Ponovo skloniti sa vatre, ubaciti omekšali puter i dobro sjediniti, da se puter, potpuno, otopi i sjedini sa ostalim sastojcima.
14. Sipati fil preko kore, pa ostaviti u frižider, da se stegne.
15. Glazura: Slatku pavlaku staviti na vatru, da se dobro ugreje (ne sme da provri). U drugoj šerpici izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom. Dobro promešati, da smesa postane glatka. Izvaditi kalup iz frižidera, pa preliti, vrelu, glazuru preko ohlađenog i stegnutog fila.
16. Vratiti u frižider da se glazura stegne, pa isečite, poslužite (nije torta, ne može viljuškom, zbog korice, nego lepo uzmite u ruku, i kao svaki kolač, grickajte) i uživajte.

Нема коментара:

Постави коментар