Странице

недеља, 13. новембар 2016.

Kolač sa kafom i karamel prelivom

Za testo:

  • 1 jaje
  • 120 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml jogurta
  • 140 g brašna
  • 60 g griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 2 kašičice kafe

Za preliv:

  • 12 kašika šećera
  • 1/2 l mleka
  • 2 kašike ruma

Po vrhu kolača:

  • 80 g šlag pene (dve kesice po 40 g)
  • 1 kesica grand kafe 3 u 1

Priprema

1. Jaje razbiti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, ga umutiti. Dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Brašno pomešati sa grizom, pecivom, kakaom i kafom, pa ga dodati u umućenu smesu. Sjediniti mikserom, najmanjom brzinom.
2. Ugrejati rernu na 170 stepeni. Uzeti pleh, vel. 33x20 cm, dobro ga premazati uljem i sipati umućenu smesu. Staviti da se peče. Kada se ispeče (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Za to vreme pripremiti preliv.
3. Preliv: Šećer staviti u suvu šerpicu i, na tihoj temperaturi, karamelizovati ga. Kada šećer dobije svetlo braon boju uliti toplo mleko i ostaviti na vatri, da se šećer otopi. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre, dodati rum i preliti preko, prohlađenog, testa. Ostaviti da testo upije preliv i da se ohladi.
4. Umutiti šlag penu, po uputstvu sa kesice, zajedno sa kafom. Šlag naneti preko ohlađenog kolača i staviti ga u frižider, na dva sata. Uživajte uz kaficu i sočan, kafe, kolač.

Нема коментара:

Постави коментар