Странице

субота, 12. новембар 2016.

Kolač sa makom

Za koru:

  • 2 čaše (od 200 ml) brašna
  • 2 jajeta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 limun (izrendana korica)

Za fil:

  • 300 ml mleka
  • 1,5 čaša mlevenog maka
  • 1/2 čaše griza
  • 1,5 čaša šećera

Priprema

1. Kore: U jednu dublju posudu razbiti jaja, dodati šećer i umutiti. Zatim dodati ulje i mleko, sjediniti, pa ubaciti brašno sa pecivom i koricom od limuna. Dobro sjediniti.
2. Uzeti pleh, vel 35x20 cm, dobro ga podmazati uljem (ja stavim pek papir) i sipati pola umućenog testa. Staviti da se zapeče (da uhvati koricu) na 160 stepeni.
3. Dok se peče korica spremamo fil: Mleko sa šećerom staviti da provri. Smanjiti temperaturu i, uz neprestano mešanje, sipati mešavinu maka i griza. Kuvati dok se fil ne zgusne.
4. Izvaditi pleh sa zapečenom koricom, sipati fil, rasporediti ga, pa preko sipati drugu polovinu testa i vratiti da se kolač ispeče. Probati čačkalicom da li je pečen. Ostaviti da se ohladi, pa ga iseći na kocke. Uživajte u ukusu, jer kolač uopšte nije suv, naprotiv sočan je kao da je preliven. Ko voli mak, sigurno će mu se svideti.

Нема коментара:

Постави коментар