Странице

четвртак, 24. новембар 2016.

Kremasti čokoladni kolač

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4-6 kašike mleka za prskanje kore

Za fil:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 1 kesica (od 60 g) krem šlaga od čokolade
  • 150 g šećera u prahu
  • 200 g Menaž čokolade
  • 1 kesica želatina

Za glazuru:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike ulja

Priprema

1. Uzeti pleh, vel. 33x20 cm (dubina je 6 cm) i dno obložiti pek papirom, a stranice dobro premazati puterom. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i penasto umutiti. Brašno pomešati sa kakaom i pecivom, pa dodati u smesu. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i sjediniti brašno sa ostalim sastojcima. Sipati umućenu smesu u pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
2. Izvaditi pečenu koru i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Ohlađenu koru preseći na pola, da se dobiju dve korice.
3. Fil: Krem šlag umutiti prema uputstvu sa kesice. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, sa dodavanjem šećera u prahu. Čokoladu otopiti na pari, prohladiti, pa je dodati u umućenu slatku pavlaku. Dodati i prethodno umućeni krem šlag, pa mikserom sve sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u umućeni krem. Još jedanput mikserom sve dobro sjediniti.
4. Jednu koru vratiti u pleh, u kome se pekla, poprskati je sa 2-3 kašike mleka, pa sipati 2/3 umućenog fila. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila staviti drugu koricu, koju isto treba poprskati mlekom, pa sipati ostatak fila. Ravnomerno ga rasporediti.
5. Glazura: Sve sastojke za glazuru staviti na tihu vatru i, uz neprestano mešanje, otopiti ih. Kada smesa postane glatka preliti je preko kolača. Ostaviti kolač, preko noći, u frižider.
6. Narednog dana kolač iseći na kocke i poslužiti.
Savet:
Ja sam pekla dve korice posebno (3 jajeta, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna, 1 kašika kakaoa i 1/2 peciva ).

Нема коментара:

Постави коментар