Странице

среда, 02. новембар 2016.

Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem

Za koru:

  • 450 g mekog brašna (T-400)
  • 180 g šećera
  • 110 g masti
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1,3 kg jabuka
  • 150 g suvog grožđa (potopljenog u rumu)
  • 50 g šećera
  • 1/2 kašičice cimeta

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i umesiti testo. Testo ostaviti u frižideru pola sata.
2. Za to vreme spremiti fil. Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati. Sipati u dublju posudu, dodati šećer i cimet, pa dinstati dok ne ispari voda, koju su jabuke pustile. Zatim skloniti sa šporeta, dodati, isceđeno, suvo grožđe, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Kada se fil ohladio, izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Uzeti pleh, srednje veličine, i razviti koru, u veličini pleha. Pleh premazati uljem i prebaciti koru. Rukama istapkati da se dobije ravna površina. Preko sipati fil i poravnati, pa staviti drugu, razvijenu, koru. Ne treba da vas buni što je testo malo lepljivo.
4. Složenu pitu premazati umućenim žumancetom i izbockati čačkalicom (do dna kolača) da se ne bi kora podigla, prilikom pečenja. Rernu zagrejati na 170 C i staviti da se peče. Čim počne da rumeni, smanjiti na 160 C i ispeći do kraja. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen. Ohladiti i iseći na kocke. Može da se pospe prah šećerom, a i ne mora.

Нема коментара:

Постави коментар