Странице

понедељак, 14. новембар 2016.

Lešnik torta

Za korice:

  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 40 kašika mlevenih lešnika
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo

Za fil:

  • 20 žumanaca
  • 3 kesice pudinga od vanile
  • 1 l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 100 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g šećera u prahu
  • 2 kesice šlag krema od vanile

I još:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 2 kašičice jake crne kafe
  • 150 g prepečenih, mlevenih, lešnika

Za ukrašavanje torte:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • sok od kupina

Priprema

1. Ovu tortu sam pravila dragoj prijateljici, za svadbu njenom mlađem sinu.
2. Korice: Za jednu koricu je potrebno - 5 belanaca, 5 kašika šećera, 10 kašika mlevenih, pečenih, lešnika, 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Belanca staviti u dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati mlevene lešnike, pa sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. Ubaciti mešavinu brašna i peciva i sjediniti (isto najmanjom brzinom na mikseru, nisam mešala testo kašikom i korice su ispale odlično).
3. Uzeti pleh. vel. 37x27 cm, pa dno prekriti pek papirom. Stranice pleha i postavljeni papir premazati uljem, pa sipati umućenu smesu, za tortu. Staviti da se peče, u prethodno ugrejanoj rerni, na 160 stepeni. Na isti način umutiti i ostale tri korice (ukupno ima četiri korica). Pečene korice vaditi zajedno sa papirom, odlepiti ih od papira, dok su vruće i slagati ih (sa papirom) jednu preko druge i pokrivati krpom.
4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti za rastvaranje brašna i pudinga, oko 150 ml mleka, a ostalo mleko staviti da provri. Žumanca staviti u, dublju i veću, posudu, pa ih penasto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati rastvoreni puding i brašno, pa sjediniti. Kada mleko provri, polako ga sipati u umućena žumanca, uz neprestano mešanje kašikom. Vratiti ponovo smesu na šporet i skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Kada se krem ohladio sjediniti ga sa penaso umućenim puterom i šećerom u prahu. Posebno umutiti krem šlag od vanile, pa ga dodati u umućenu smesu. Krem podeliti na tri dela. U prvi deo krema dodati, na pari, otopljenu čokoladu, u drugi deo krema dodati dve kašičice kafe, a u treći deo dodati mlevene lešnike.
6. Redosled ređanja kora: Korica - fil sa čokoladom - korica - fil sa lešnicima - korica - fil sa kafom - korica. Ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa je premazati umućenom slatkom pavlakom i ukrasiti po želji. Pošto sam želela da dobijem bledo ljubičastu boju, u pavlaku sam dodala malo soka od kupina i dobila se fantastična boja.

Нема коментара:

Постави коментар