Странице

четвртак, 10. новембар 2016.

Mrvičasta torta sa ukusom mente

Kora:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 80 ml mleka
  • 80 ml ulja
  • 210 g brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanil šećera

Fil:

  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 100 g putera
  • 1 bočica ekstrata sa ukusom mente
  • 10 kašika šećera
  • 1 l mleka

Priprema

1. Kora : Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca, pa ih čvrsto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca, vanilin šećer i, penasto, umutiti. Ubaciti mleko i ulje i promešati. Sjediniti brašno, pecivo i kakao, pa dodati u smesu sa jajima i, mikserom, sjediniti. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati rastopljenim puterom, pa sipati umućeno testo. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu koru ohladiti, skloniti obruč, skinuti pek papir, pa ponovo staviti obruč, oko korice. Napraviti rupice na kori, nožićem za vađenje drški kod paprika. Izvađeno testo staviti u secko i napraviti mrvice.
2. Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 100 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i puterom, staviti da provri. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom, sipati u vrelo mleko i skuvati krem. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga sa vatre i sipati ekstrat od mente. Promešati. Vrelim pudingom prvo popuniti izdubljene rupe na kori (ja sam sipala, deo pudinga, u plastičnoj posudi za merenje, pa sam bez problema popunila rupičastu koru), pa ostatak sipati preko i poravnati.
3. Kada krem počne da se steže rasporediti mrvičasto testo i rukom ga pritisnuti, da se sjedini sa filom.
4. Ostaviti preko noći u frižider. Narednog dana izvaditi kalup, skinuti obruč i prebaciti tortu na tacnu za posluženje. Iseći tortu i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар