Странице

субота, 26. новембар 2016.

Pita sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora

Fil:

  • 1/2 kg sira

Preliv 1:

  • 200 ml ulja

Preliv 2:

  • 4 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 200 ml kisele vode

Priprema

1. Dublju šerpu, vel. 28cm, dobro podmazati (ja sam na dno stavila pek papir). Kore podeliti na tri dela, samo jednu koru odvojiti, na stranu.
2. Sir staviti u odgovarajuću posudu i izmrviti ga (ili koristiti sitan sir, ali tada dodati i soli, po ukusu). U šerpu staviti 1/3 zgužvanih kora, pa pola izmrvljenog sira, opet 1/3 kora, ostatak sira, zadnja 1/3 kora i pokriti sa izdvojenom korom.
3. Složenu pitu iseći na parčiće (prvo na četiri dela, pa svaku četvrtinu na pola).
4. Za preliv 1, zagrejati dobro ulje, pa preliti između isečenih parčića i preko pite.
5. Za preliv 2, umutiti jaja žicom za mućenje, pa dodati mleko i kiselu vodu, preliti preko pite, između parčića i po ivicama.
6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Čim počne da rumeni smanjiti na 170 stepeni i ispeći pitu, do kraja. Kada dobro porumeni isključiti šporet i ostaviti pitu u rerni, još 10 minuta. Izvaditi šerpu iz rerne, pokriti je krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
7. Iseći pitu na parčiće i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар