Странице

среда, 02. новембар 2016.

Sarma

Potrebno je:

  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 300 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 50 g mlevenih oraha
  • 3-4 lovorova lista
  • 3 kašičice aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • ulje
  • 100 g pirinča

Priprema

1. Prvo odvojimo listove kupusa za sarmice. Sa svakog lista skinemo zadebljani deo i potopimo u hladnu vodu, dok spremamo fil. Hladna voda će izvući suvišnu kiselost i suvišnu so, ako je kupus previše posoljen.
2. Za fil prvo iseckamo sitno crni luk i stavimo ga da se prži, na ulju. Dodamo iseckani praziluk, kao i šargarepu, iseckanu na kockice. Stavimo, odmah, i meso, pa sve zajedno pržimo dok meso ne bude poluprženo. Na kraju dodamo sitno iseckani beli luk i samlevene orahe. Promešati, pa posuti sa začinom, biberom i alevom paprikom. Mešanjem sve sastojke sjediniti. Najzad, dodajemo dobro opran i oceđen pirinač. Promešamo.
3. Ako su listovi kupusa veliki, prepoloviti ih (kao što je bio slučaj kod mene). List kupusa staviti na dlan, pa staviti kašiki fila. Sa jedne i sa druge strane preklopiti fil listom, pa ga čvrsto urolati.
4. Dno šerpe, u kojoj će se sarmice kuvati, obložiti sa ostatkom listova, da sarmice ne bi zagorele. Sarme poređati u krug. Naliti vodom, da voda bude jedan prst iznad sarmi. Ubaciti lovorov list. Staviti na jaču vatru da proključa, pa smanjiti, samo da krčka, i kuvati sarme 2-2,5 sata. Na kraju ih zapržite.
5. Na malo ulja staviti kašičicu brašna, propržiti i dodati dve kašičice aleve paprike. Promešati i kada uzavri preliti preko paprika. Protresti šerpu i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se zapeče, na 200 stepeni.

Нема коментара:

Постави коментар