Странице

недеља, 18. децембар 2016.

Čokoladna torta sa kikirikijem

Za koru:

  • 350 g mlevene plazme
  • 6 kašika pšeničnih klica
  • 4 kašike kakaoa
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • sok od pomirandže

Fil sa kikirikijem:

  • 300 g pečenog, neslanog, kikirikija
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade
  • 100 ml mleka
  • 150 g maslaca

Fil sa crnom čokoladom:

  • 1 l mleka
  • 4 kesice pudinga sa ukusom čokolade
  • 80 g crne čokolade
  • 150 g šlag krema (Polimark - beli)
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera

Fil sa belom čokoladom:

  • 150 g bele čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike umućenog, šlag krema

Glazura:

  • 2 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike kakaoa
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kašike meda
  • 120 g crne čokolade

Priprema

1. Kora: U vanglicu staviti mleveni keks, dodati sve navedene sastojke i, sokom od pomorandže, zamesiti koru. Uzeti kalup za tortu sa obručem, vel.30 cm. Unutar kalupa, u krug, staviti pek papir, da bi se podigla visina kalupa, zbog visine torte. U kalupu formirati koru, od pripremljenog mlevenog keksa.
2. Fil sa kikirikijem: U odgovarajuću šerpicu staviti šećer, čokoladu i mleko, pa staviti da se otopi. Ohladiti, pa dodati, penasto, umućeni maslac i mleveni kikiriki. Dobro sjediniti i staviti preko kore. Ostaviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
3. Fil sa belom čokoladom: Izlomiti belu čokoladu i staviti je u šerpicu. Dodati ulje i mleko, pa je staviti da se otopi. Od ukupne količine umućenog šlag krema (Polimark - beli) odvojiti četiri kašike i dodati u otopljenu čokoladu. Dobro promešati, vrlo malo prohladiti i sipati preko (stegnutog) kikiriki fila. Ostaviti da se stegne.
4. Fil sa crnom čokoladom: Od 1 l mleka odvojiti 300 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i izlomljenom čokoladom staviti da provri. Sa odvojenim mlekom rastvoriti puding. Kada mleko sa čokoladom provri, sipati razmućeni puding i žicom za mućenje skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan krem dodati penasto umućeni maslac, kao i umućeni šlag krem (beli).
5. Preko stegnute bele čokolade staviti čokoladni fil i pravilno ga rasporediti.
6. Glazura: U jednu šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, kakao, šećer u prahu i med. U drugu šerpicu staviti slatku pavlaku, pa je staviti da se ugreje, do tačke ključanja. Vrelom pavlakom preliti pripremljene satojke i žicom za mućenje sjediniti. Pripremljeni preliv preliti preko čoko fila i ostaviti tortu u frižider preko noći.
7. Narednog dana izvaditi kalup sa tortom iz frižidera, staviti tortu na plato, skloniti obruč i skinuti pek papir.
8. Sa strane tortu ukrasiti jednom kesicom čokoladnog šlag krema, a površinu istopljenom belom čokoladom
9. Poslužite se!

Нема коментара:

Постави коментар