Странице

уторак, 06. децембар 2016.

Desert sa karamelizovanim voćem

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 120 g šećera
  • 2 kašike vrele vode
  • 2 kašike ulja
  • 100 g brašna
  • 1 kesica venilin šećera
  • 10 komada čokoladnog, sendvič, keksa
  • 1 kesica praška za pecivo

Za natapenje kore:

  • 80 ml mleka
  • 1 kašika ruma

Za krem:

  • 750 ml mleka
  • 3 kašike gustina
  • 1,5 kašika brašna
  • 2 jajeta
  • 10 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 g putera

Preliv sa voćem:

  • 400 g jabuka
  • 400 g krušaka
  • 100 g suvog grožđa
  • 80 g iseckanih oraha
  • 50 g putera
  • 1 kašika ruma
  • 1/2 kesice želatina
  • 1 manji limun (sok)

Za karamel:

  • 5 kašika šećera

I još:

  • rum, za natapanje suvog grožđa

Priprema

1. Kora: Uključiti rernu na 160 stepeni. Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca, dodavati, po malo, šećer i čvrsto umutiti. Ubaciti žumanca i vanil šećer, pa sjediniti. Sipati, polako, vrelu vodu i ulje i umutiti da postane kremasto. Dodati brašno, sa pecivom, i sjediniti. Sipati u kalup, sa obručem, vel. 24 cm, koji je obložen pek papirom.
2. Preko smese poređati čokoladni, sendvič, keks i staviti da se peče.
3. Pečenu koru izvaditi iz rerne (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se ohladi. Kada se kora ohladila skinuti obruč, pa skloniti pek papir i koru ponovo vratiti u kalup, sa obručem. Celu koru, kašičicom, natopiti sa mešavinom mleka i ruma.
4. Krem: Od 750 ml mleka odvojiti 100 ml, a ostatak mleka, zajedno sa šećerom, vanil šećerom i puterom staviti da provri. Umutiti penasto jaja. Gustin i brašno rastvoriti sa odvojenim mlekom, pa dodati u umućena jaja. Dobro, mikserom, sjediniti. Provrelo mleko sipati, uz neprestano mešanje, u smesu sa jajima, pa vratiti na šporet i skuvati krem. Korica kada se vrati u kalup, biće malo manja od obima kalupa, jer se, malo, skupila pri pečenju. Zato između korice i kalupa staviti providnu foliju, pa sipati fil, koji će fino obložiti i stranice kolača. Preko fila staviti providnu foliju i ostaviti da se ohladi.
5. Preliv sa voćem: Jabuke i kruške očistiti, iseći na kocke i preliti sokom od lumuna. Dobro izmešati. Suvo grožđe preliti rumom i ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa ga ocediti. Orahe iseckati.
6. U dublju šerpu staviti pet kašika šećera i staviti na vatru, da se karamelizuje.
7. Kada karamel dobije lepu, braon, boju ubaciti puter, promešati da se puter otopi, pa dodati iseckane jabuke i kruške. Dobro promešati i, na srednjoj temperaturi, kuvati dok voće ne omekša.
8. Kada je voće omekšalo ubaciti suvo grožđe, orahe i kašiku ruma. Izmešati dobro sastojke da bi se sjedinili. Na kraju dodati želatin, pripremljen prema uputsvu sa pakovanja. Još jedanput, celu smesu, dobro promešati.
9. Karamel voće staviti preko, ohlađenog, fila, pa ga ravnomerno rasporediti. Kada se malo prohladi staviti kolač u frižider, najmanje četiri sata.
10. Zatim ga izvaditi iz frižidera, skinuti obruč, pa skloniti providnu foliju. Kolač staviti na tacnu, za posluženje.
11. Isečite jedno, veliko, parče i uživajte, u fantastičnom, ukusu.

Нема коментара:

Постави коментар