Странице

среда, 21. децембар 2016.

Domaća lepinja

Potrebno je:

  • 500 g mekog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli

Priprema

1. Kvacas staviti u pola mlake vode sa šećerom da naraste. U brašno staviti ulje i so, sipati vodu sa kvascem i ostatak mlake vode i mutiti mikserom, žicama za testo, nekoliko minuta. Testo je jako mekano, ne može se mestiti rukama. Ostaviti oko 30 minuta da naraste, pa premesiti mikserom. Ostaviti još 30 minuta, pa još jednom premesiti.
2. Sada testo pažljivo istresti na površinu za mešenje koje je posuto sa dosta brašna. Polako ga samo okrenuti tako da obe strane budu uvaljanje u brašno.
3. Tepsiju prečnika 26cm, prekriti pek papirom, stranice namazati posnim margarinom, pažljivo prebaciti testo, pokriti i ostaviti da testo ponovo naraste. Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa staviti lepinju da se peče (premazati samo vodom lepinju). Posle 10-ak minuta, smanjiti na 180 stepeni i peći dok lepinja ne porumeni. Pečenu i vrelu lepinju, odmah umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Savet:
Ako želite da korica ostane hrskava, lepinju nemojte umotavati u krpu.

2 коментара: