Странице

недеља, 25. децембар 2016.

Hleb sa heljdinim brašnom

Porebno je:

  • 400 g heljdinog brašna
  • 100 g belog brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1,5 kašičica šećera
  • 270 ml vode

...i još:

  • 2 kašičice lanenog semena
  • 1 kašičica kima
  • 2 kašičice semenki suncokreta
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašičica vode

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, pa dodati so, ulje i miks semenki. Ubaciti pripremljeni kvasac i zamesiti testo.
2. Nauljenim rukama mesiti testo, da se ne bi dodavalo brašno. Umešeno testo ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo prebaciti na nauljenu radnu površinu i rukama ga, blago, razvući u, manji, pravougaonik. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u podmazani kalup za hleb. Ostaviti da naraste.
4. Kada je testo popunilo visinu kalupa premazati ga mešavinom ulja i vode (jedna kašičica ulja i jedna kašičica vode), pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Pečeni hleb izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, u kalupu. Prohlađeni hleb izvaditi iz kalupa i poslužiti. Hleb držati, dok se ne potroši, umotan u alu foliju, da se ne bi sušio.

Нема коментара:

Постави коментар