Странице

понедељак, 05. децембар 2016.

Kroketi od krompira

Potrebno je:

  • 500 g krompira
  • 300 g brašna
  • 100 g pšeničnog griza
  • 3 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • muskatni oraščić
  • so
  • biber

Masa za pohovanje:

  • 2 jaja
  • brašno
  • prezle

Priprema

1. Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se skuva. Skuvani, i malo prohlađeni, krompir oljuštiti. Staviti ga u vanglicu.
2. Krompir dobro izgnječiti viljuškom ili gnječilicom za krompir - pire, pa dodati brašno, griz, jaja, pecivo, malo izrendanog muskatnog oraščića, so i biber, po ukusu.
3. Zamesiti testo i ostaviti u frižideru jedan sat. Ne treba da vas buni što se testo lepi za ruke, tako treba da bude. Zato treba, stalno, da vam posuda sa brašnom bude pri ruci.
4. Posle jednog sata izvaditi testo iz frižidera i kašikom (koju umačemo u vodu) vadimo testo i, vlažnim, rukama oblikujemo krokete.
5. Oblikovane krokete prvo uvaljamo u brašno, zatim u razmućena jaja, pa u prezle.
6. Pržiti ih, na srednjoj temperaturi, u malo više ulja (zagrejanog) dok ne poprime rumeno - zlatnu boju. Pržene krokete vaditi na kuhinjsku salvetu, da papir upije višak masnoće. Krokete od krompira poslužite sa mesom, na bilo koji način da ste ga spremili.

Нема коментара:

Постави коментар