Странице

уторак, 20. децембар 2016.

Pečeni krompir sa ruzmarinom, belim lukom...

Potrebno je :

  • 1,5 kg krompira
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike vinskog sirća
  • 3 - 4 veća čena belog luka
  • ruzmarin
  • biber
  • so

Priprema

1. Ovo je ideja slavnog Džejmi Olivera. Krompir očistiti i iseći na pola ili na četvrtine (zavisi od veličine krompira). Staviti ga u dublju posudu, naliti vodu i kuvati, dok ne bude polukuvan. Uzeti odgovarajući pleh, na dno staviti pek papir, pa izručiti polukuvan (i oceđen) krompir.
2. Krompir posoliti i pobiberiti, po ukusu, pa preliti (kašičicom) po njemu pola količine ulja. Staviti ga da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni - 30 minuta. Izvaditi posudu sa krompirom, pa gnječilicom za pire pritisnuti malo svaki krompir, da pukne.
3. U manju posudu sjediniti ostatak ulja (50 ml), vinsko sirće, ruzmarin i čenove belog luka (beli luk ne ljuštiti, samo ga pritisnuti viljuškom da pukne - količina belog luka i ruzmarina po ukusu). Preko pritisnutog krompira preliti (kašičicom) pripremljenu smesu i vratiti još, oko, 20 minuta.
4. Pečeni krompir izvaditi i poslužiti sa mesom i salatom, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар