Странице

среда, 07. децембар 2016.

Posna sarma na vodi

Potrebno je:

  • 15 većih listova kiselog kupusa

Za fil:

  • 100 g crvenih sojinih ljuspica
  • 2 manja krompira
  • 2 veće šargarepe
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 2 krupa čena belog luka
  • 3 lista lovora
  • 1 kašika aleve paprike
  • biber
  • suvi biljni začin

Za prelivanje:

  • 1/2 l pasiranog paradajza
  • 1 l vode
  • 1,5 kašika brašna
  • 1 kašika šećera
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Znači, za spremanje posnih sarmi na vodi je potrebno: Listovi kiselog kupusa (ako su dosta kiseli da odstoje jedan sat u hladnoj vodi, koju nekoliko puta promenimo, pa zatim skinemo zadebljani deo na listu), crni i beli luk, koji sitno iseckamo (ja sam stavila dva crna luka i jedan ljubičasti), krompir, koji isečemo na kockice, šargarepu krupno izrendati, pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, dok voda ne ostane bistra i ljuspice soje, koje prethodno prelijemo vrelom vodom, da odstoje 20-ak minuta, pa ih dobro iscediti. Potrebni su i začini: lorber, biber, aleva paprika i suvi biljni začin.
2. Sve pripremljene, navedene, sastojke staviti u dublji sud i dobro promešati (izuzev lorbera). Začiniti po svom ukusu.
3. List kupusa staviti na radnu površinu i staviti dve kašike fila.
4. Preko fila preklopiti jednu i drugu stranu lista, i umotati, čvrsto, sarmu.
5. Na dno dublje šerpe, koja će ići u rernu, staviti listove kupusa, da prekriju dno. Preko poređati umotane sarme i staviti listove lorbera.
6. Za prelivanje sarmi pomešati pasirani paradajz i vodu (od koje se uzme manji deo da se rastvori brašno, koje je zatim dodato u preostalu vodu). Dodati kašiku šećera i suvi biljni začin, po ukusu. Preliti sarme, tako da one budu ispod tečnosti. Ako je potrebno dodati još malo vode.
7. Šerpu dobro zatvoriti alu folijom i staviti, u prethodno zagrejanu rernu, da se peče (krčka) na 180 stepeni, 2 sata (dva sata računati od vremena kada tečnost, u sarmi, provri). Izvaditi, skloniti foliju i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар