Странице

четвртак, 15. децембар 2016.

Posna sarma sa pšenicom i orasima

Potrebno je:

  • 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa

Fil:

  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 srednja struka praziluka
  • 4 veće šargarepe
  • 2 srednja krompira
  • 160 g pirinča
  • 150 g crvene soje
  • 3 veća češnja belog luka
  • 1 vezica peršuna
  • 4 kašike suvih pšeničnih klica
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g korena celera
  • 3 cm svežeg korena đumbira
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašike aleve paprike
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 4 kašičice suvog biljnog začina

Priprema

1. Od glavice, kiselog, kupusa odvojiti 20 većih listova (za sarme), a ostale listove iskoristiti za pokrivanje sarmi, prilikom kuvanja, kao i da se stave na dno posude, u kojoj će se sarme peći. Sa, odvojenih, listova za sarmu, pažljivo, nožem skloniti zadebljali deo. Ako je kupus, dosta, slan, listove potopiti u hladnu vodu (koju promenimo 1-2 puta).
2. Soju preliti toplom vodom i ostaviti da odstoji pola sata. U secko, sitno iseckati crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu, celer, đumbir i peršun. Krompir iseći na kockice.
3. U odgovarajuću, dublju, posudu staviti svo iseckano povrće, dodati iseckani krompir i, dobro, oceđenu soju. Promešati. Zatim dodati pšenične klice, mlevene orahe, alevu papriku, biber i suvi biljni začin. Promešati i, ako treba, dosoliti. Pirinač, dobro, isprati pod mlazom hladne vode, i dodati ga u posudu, sa ostalim sastojcima. Sipati pasirani paradajz i, dobro, promešati.
4. Na list kupusa stavljati po dve, pune, kašike fila i formirati sarmu. Dno posude, gde će se peći sarma (ja sam koristila pekač) prekriti listovima kupusa, pa preko, poređati, umotane, sarme. Poređane sarme prekriti, takođe, listovima kupusa. Sipati vodu, da prelije poređane sarme, pa poklopiti ili prekriti alu folijom. Posudu staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Čim voda, u sarmama, provri smanjiti na 160 stepeni i krčkati dva sata.
5. Posle dva sata izvaditi posudu iz rerne, skloniti poklopac (ili skloniti alu foliju), pomeriti listove kupusa sa kojima su sarme bile prekrivene, i vratiti posudu u rernu, da se sarme zapeču.

Нема коментара:

Постави коментар