Странице

четвртак, 15. децембар 2016.

Posni hleb sa semenkama (na vodi)

Potrebno je:

  • 200 g crnog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 380 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 kašika sirovog, semena suncokreta
  • 1 kašika susama
  • 1 kašičica lana
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, semenke i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo mesiti, uz minimalno dodavanje brašna, dok ne postane elastično. Prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da uskisne.
2. Uzeti pleh za hleb, vel. 30x11x8 cm, i celog ga obložiti pek papirom. Kada hleb uskisne, još jedanput ga premesiti, i izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu. Od testa, rukom, razvući valjak i prebaciti ga u pripremljen pleh. Testo, pobrašnjenom rukom, poravnati, da se dobije ravna površina. Ostaviti da naraste.
3. Rernu zagrejati na 170 stepeni. Narasli hleb premazati, toplom, vodom i staviti da se peče. Kada hleb bude pečen, izvaditi ga iz rerne, premazati ga vodom i prekriti kuhinjskom krpom, da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар