Странице

понедељак, 26. децембар 2016.

Prevrnuta torta sa jabukama i lešnik karamelama

Kora:

  • 200 g omekšalog maslaca
  • 250 g šećera
  • 200 g brašna
  • 4 srednjih jajeta
  • 50 ml jogurta
  • 1 kesica venilinog šećera, sa ukusom cimeta
  • 1 kesica praška za pecivo

...i još:

  • 800 g jabuka
  • 150 g suvog grožđa
  • 100 g mlečnih, lešnik, karamela
  • 3 kašike mlevenog lešnika

Za dekoraciju:

  • 150 g belog šlag krema
  • 250 ml gazirane vode
  • 50 g mlečne čokolade
  • 20 g maslaca

Priprema

1. Jabuke očistiti i iseći na režnjeve (debljine 3mm). Uzeti odgovarajuću posudu, vel. 26cm (ja sam koristila tepsiju). Dno posude obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Maslacem premazati i postavljeni pek papir. Preko papira poređati, gusto, jabuke (mogu i 2-3 reda).
2. Preko jabuka posuti suvo grožđe (koje je bilo potopljeno u rumu), iseckane lešnik karamele i mleveni lešnik. Lešnik, prvo, malo ispeći, zbog jače arome.
3. Kora : U vanglicu staviti, omekšali, maslac, dodati šećer, vanilin šećer i, mikserom, umutiti. Dodavati jaja, jedno po jedno, neprestano muteći mikserom. Sipati i jogurt, pa sjediniti. Na kraju dodati brašno, pomešano sa praškom za pecivo. Dobro umutiti. Umućeno testo, kašikom, rasporediti preko jabuka. Ne treba da vas brine ako testo dođe do ruba tepsije, prilikom pečenja neće iscureti.
4. Tortu staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora pečena. Ako je potrebno, pri kraju pečenja, tortu prekriti pek papirom, da površina ne izgori. Pečenu tortu izvaditi, ohladiti, pa je prevrnuti na plato za torte. Skinuti pek papir, preko koga su bile poređane jabuke.
5. Za dekoraciju umutiti beli šlag krem sa, hladnom, gaziranom vodom. Premazati šlagom celu tortu i ukrasiti, po želji. Čokoladu i maslac staviti da se rastope. Rastopljenu mešavinu čokolade i maslaca prohladiti, pa kašičicom, išarati preko šlaga.
6. Tortu ostaviti u frižider, najmanje četiri sata, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар