Странице

недеља, 18. децембар 2016.

Prženo slatko testo

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 350 ml vode
  • 3 kašike rastopljene masti
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca
  • džem

Priprema

1. U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, rastopljenu mast, so, kašičicu šećera i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Od testa otkinuti (rukom) osam manjih loptica, a ostatak testa premesiti i ostaviti ponovo da naraste, pa ga iskoristiti za manji hleb.
3. Uzeti jednu lopticu testa i razviti u krug, prečnika 23 cm (pošto sam pržila u tiganju prečnika 25 cm), pa premazati sa jednom kašikom džema, po izboru.
4. Preklopiti sa drugom lopticom razvijenog testa i viljuškom pritisnuti krajeve, da ne bi fil iscureo.
5. U tiganj staviti malo ulja (ja sam stavljala dve kašičice), pa staviti testo da se prži. Čim porumeni sa jedne strane okrenuti da se isprži i druga strana (ja sam okretala širokom špahtlom za filovanje torti).
6. Prženo testo prebaciti na tanjir i uživajte u odličnom doručku. Možete ga posuti sa šećerom u prahu ili medom, ali moja deca ga najviše vole ovako, bez ikakvih dodataka. Fil može da bude i slan - razbiti jedno jaje, dodati sira i premazati.
7. Od ostatka testa ispečite hleb (manji, za 3 - 4 osobe).

Нема коментара:

Постави коментар