Странице

четвртак, 08. децембар 2016.

Ražnjići u sosu, sa krompir pireom

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa
  • 200 g šampinjona
  • 200 g mesnate slanine
  • 1 ljuta paprika
  • biber
  • suvi biljni začin

Za krompir pire:

  • 600 g krompira
  • 2 čena belog luka
  • 100 g kukuruza šećerca
  • mirođija
  • so

Za sos:

  • 200 ml belog vina
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 50 ml ulja
  • 4 češnja belog luka
  • 1/2 vezice mirođije
  • 1/2 vezice peršuna

Priprema

1. Svinjsko meso iseći na kockice, slaninicu takođe. Papričicu iseći na krugove, a šampinjone, po potrebi, na polovine ili na četvrtine. Pripremiti štapiće za roštilj (potopiti ih, malo, u vodi - da se ne bi meso zalepilo za njih, prilikom pečenja).
2. Meso začiniti, po ukusu. Na štapiće ređati, naizmenično, kockice mesa, slaninu i parčiće šampinjona. Ako volite ljute ražnjiće stavite i po parče ljute papričice. Tako uraditi, sve dok imate sastojke.
3. Pripremljene ražnjiće složiti u pleh, za pečenje.
4. Sastojke za sos sjediniti (peršun i mirođiju iseckati, a beli luk samo oljuštiti) i preliti preko pripremljenih ražnjića.
5. Pleh pokriti alu folijom i staviti da se peče, u zagrejanu rernu, na 200 C, pola sata. Izvaditi pleh, skloniti foliju i vratiti da se meso zapeče.
6. Pečene ražnjiće izvaditi na tanjir, a sos, u kome se meso peklo, preručiti u manju posudu i ručnim blenderom izmiksati. Ako je potrebno, suvišnu masnoću ocediti. Sos servirati uz meso.
7. Krompir pire: Krompir oljuštiti, iseći na krugove i staviti da se kuva. Posoliti. Od kuvanog krompira napraviti, uobičajeno, krompir pire. U pire staviti sitno iseckani beli luk i mirođiju, kao i kukuruz šećerac (ako koristite zamrznuti kukuruz, ne treba da se kuva, samo ga preliti sa vrelom vodom i ocediti, a svež kukuruz prethodno skuvati). Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta. Poslužiti kao prilog uz ražnjiće i sos.
Savet:
Ako je slanina dosta slana (kao što je bio kod mene slučaj) ne treba sos da se soli.

Нема коментара:

Постави коментар