Странице

недеља, 25. децембар 2016.

Sočni kolač sa višnjama, čokoladom i kafom

Potrebno je:

  • 2 čaše brašna
  • 1,5 čaša šećera
  • 2/3 čaše kakaoa
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
  • 200 ml vrele kafe
  • 200 g majoneza
  • 60 g sitno iseckane čokolade
  • 300 g očišćenih višanja

I još:

  • 1 kesica krem šlaga od čokolade

Priprema

1. Mera je čaša od 200 ml. Uključiti rernu da se ugreje, na 170 stepeni.
2. U dublju posudu staviti brašno, kakao, šećer, so, pecivo, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Dobro promešati da se sastojci sjedine. Dodati ulje, majonez i vrelu (jače skuvanu) kafu. Žicom za mućenje sjediniti sve sastojke, da smesa postane kremasta. U tako umućenu smesu dodati iseckanu čokoladu i očišćene višnje  (prethodno po višnjama posuti jednu kašiku brašna i dobro ih uvaljati, da ne bi spale na dno kolača), pa kašikom promešati.
3. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem. Umućenu smesu sipati u kalup, poravnati i staviti da se peče. Dužina pečenja zavisi od šporeta. Ja sam ga pekla 40 minuta. Paziti da se kolač ne presuši. Probati čačkalicom i ako čačkalica bude vlažna, a ne lepi se testo za nju, kolač je pečen. Izvaditi kalup iz rerne i ostaviti da se kolač ohladi.
4. Hladan kolač preokrenuti na plato za služenje (donja površina sada ide naviše), skloniti obruč i skinuti pek papir. Premazati umućenim šlagom i posuti čoko mrvicama. Uživajte!

Нема коментара:

Постави коментар