Странице

понедељак, 05. децембар 2016.

Štrudla sa čokoladom

Testo:

  • 700 g mekog brašna (T-400)
  • 1 kockica kvasca
  • 350 ml mleka
  • 70 g masti
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 3 žumanceta
  • 1/3 kašičice soli
  • 100 g suvog grožđa

Fil:

  • 1,5 čaša (od 250 ml) brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja
  • 1/2 čaše mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 60 g mlevenog čokoladnog keksa (bilo kog)
  • 150 g čokolade
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivi
  • 1 kesica vanilinog šećera

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati viljuškom razmućenu mast, šećer, vanilin šećer, so, suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu), žumanca i sa kvascem zamesiti testo. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Fil: U odgovarajuću posudu pomešati brašno, šećer, ulje, mleko, kakao, keks, jaje, pecivo i vanilin šećer. Žicom za mućenje sve sastojke sjediniti.
3. Nadošlo testo podeliti na dva dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti u obliku pravougaonika. Premazati sa polovinom fila i, preko fila, narendati pola čokolade. Uviti u rolat. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, fila i čokolade.
4. Uvijenu štrudlu staviti u pleh, preko pek papira. Sačekati da testo naraste. Narasle štrudle premazati mešavinom žumanceta i malo mleka. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla porumeni, pokriti je alu folijom, smanjiti temperaturu na 160 i nastaviti sa pečenjem. Posle, otprilike sat vremena (ukupnog pečenja), izvaditi štrudlu i čačkalicom proveriti da li je pečena.
6. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti 1/2 sata da se prohladi. Isečite i probajte, jedan novi ukus štrudle.

2 коментара: