Странице

среда, 21. септембар 2016.

Slatko od dunja

Potrebno je:

  • 1 kg dunja
  • 1,25 kg šećera
  • 1 limun

Priprema

1. Zrele dunje dobro očistiti i oprati, pa ih reckavim nožem iseći na jednake kockice. Staviti dunje u vodu da se kuvaju. Kada provre, kuvati još 5 minuta.
2. U šerpu, gde će se kuvati slatko, staviti šećer i 300ml vode. Kuvati, da se sirup zgusne kao ređi med.
3. Dunje ocediti od vode, gde su se kuvale, pa ih dodati u pripremljen sirup od šećera. Odmah dodati limunov sok i kuvati kao svako slatko. Kuvano slatko prekriti mokrom krpom i ostaviti do sutradan. Narednog dana slatko sipati u tegle.
Savet:
Ukoliko se desi da slatko sutradan bude ređe, vratiti ga na vatru da provri 2-3 minuta, pokriti ga vlažnom krpom i ostaviti do narednog dana.

Ljutenica

Potrebno je:

  • 3 kg crvenih, krupnih, paprika
  • 3 kg paradajza
  • 1/2 kg ljutih papričica
  • 1 veća glavica belog luka
  • 3 kašike šećera
  • 500 ml ulja
  • 4 kašike soli

Priprema

1. Paprike ispeći, oljuštiti, očistiti od semenki i ostaviti da se ocede (u veću cetku). Paradajz (ja sam uzela narandžasti, kruškastog oblika - pusti vrlo malo vode) takođe staviti da se peče (u rerni). Čim paradajzu pukne kožica, izvaditi ga iz rerne, ohladiti, oljuštiti i ostaviti da se ocedi.
2. Ceđenje paprike i paradajza, kod mene, je trajalo oko dva sata. Zatim paradajz i ljute papričice (žive, nepečene, samo očišćene od semenki) samleti u blenderu, a posebno samleti papriku i očišćeni beli luk.
3. Sipati ulje u dublju šerpu i staviti da se ugreje. Zatim, na vruće (ne vrelo) ulje sipati samleveni paradajz, sa ljutim papričicama, pa ga kuvati (na srednjoj temperaturi), oko, 15 minuta. Zatim ubaciti mlevenu papriku i beli luk i nastaviti sa kuvanjem, uz neprestano mešanje. Kuvati sat vremena (ne računajući kuvanje paradajza).
4. Desetak minuta, pri kraju kuvanja, dodati šećer i so.
5. Kuvanu ljutenicu sipati u, zagrejane, tegle i ostaviti pokrivene (starim čaršavom) dok se ne ohlade. Hladne tegle ostaviti sa ostalom zimnicom.

Salata sa šargarepom

Potrebno je:

  • 5 kg izrendane šargarepe
  • 1,5 kg ljute paprike
  • 150 g soli
  • 5 srednjih glavica belog luka
  • 1 l ulja
  • 70 ml esencije
  • 1 konzervans

Priprema

1. Izrendanu šargarepu staviti u dublju posudu. Dodati, u secku, sitno iseckanu ljutu papriku i, očišćeni, beli luk, takođe, u secku, iseckan. Zatim dodati so, ulje, esenciju i konzervans. Sve dobro promešati.
2. Posudu pokriti i ostaviti da odstoji 24 sata. Povremeno promešati. Posle proteka datog vremena puniti tegle i pritiskati, kašikom, da smesa sama pusti sok. Napunjene tegle hermetički zatvoriti i ostaviti sa ostalom zimnicom.