Странице

четвртак, 22. септембар 2016.

Rafaelo, bez mleka u prahu

Potrebno je:

  • 250 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike gustina
  • 125 g šećera u prahu
  • 125 g margarina
  • 200 g kokosa

...i još:

  • kokos
  • lešnik

Priprema

1. Od 250 ml mleka odvojiti 100 ml i razmutiti gustin. Ostalo mleko, sa šećerom, staviti da provri. U provrelo mleko sipati razmućeni gustin i skuvati krem, kao puding. Ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Omekšali margarin (na sobnoj temperaturi) umutiti penasto sa šećerom u prahu. Dodati 200 g kokosa i sjediniti.
3. U dublju posudu staviti obe pripremljene smese, pa dobro sjediniti. Ako treba staviti malo u frižider, da se, masa, bolje stegne.
4. Uzimati čajnom kašičicom, po malo, smese, staviti na dlan, malo raširiti, staviti po jedan lešnik i formirati lopticu. Svaku lopticu uvaljati u kokos. Poslužiti. Ovaj recept, sigurno, uspeva svakome i dobija se rafaelo čija je struktura čvrsta i koji je veoma ukusan. Probajte.

Piroške - za tren oka

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 1/2 kg Moja Kravica Kuhinjica sitnog sira
  • 3 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • ulje

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno pomešano sa praškom za pecivo, sitan sir, jaja i so. Zamesiti testo. Umešeno testo, izručiti na pobrašnjenu radnu površinu. Razviti u obliku pravougaonika, debljine 0,5 cm i iseći željene oblike. Pržiti u zagrejanom ulju, do zlatno - rumene boje. Poslužiti uz jogurt.

Gulaš sa svinjskim mesom, kobasicom...

Za gulaš:

  • 500 g svinjskog mesa od buta
  • 1 veća, sveža, svinjka kobasica
  • 150 g dimljene, mesnate slanine
  • 1 crveni luk
  • 1 crni luk
  • 300 g šampinjona
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 100 g maslina
  • 2 kašike ljutog ajvara
  • 150 ml belog vina
  • 150 ml pasiranog paradajza
  • 150 ml vode
  • 1 kašičica brašna
  • biozačin
  • biber
  • 2 kašičice aleve paprike
  • ulje

Priprema

1. Meso i slaninicu iseći na kockice, kobasicu i maslinke na krugove, pečurke na krupnije komade, a luk na rebarca.
2. Na ulju staviti slaninicu da se proprži. Dodati isečeno meso, kobasicu i luk, pa nastaviti sa dinstanjem. Posuti biozačinom i biberom. Kada meso bude poluprženo preliti sa belim vinom.
3. Kada meso bude mekano, ubaciti šampinjone, maslinke i kukuruz šećerac. Dobro promešati. Kada ispari tečnost koju su pustile pečurke, dodati ajvar i pasirani paradajz. Nastaviti sa dinstanjem.
4. Na samom kraju posuti sa alevom paprikom i u vodi razmutiti kašičicu brašna, pa preliti preko jela. Dobro promešati, dosoliti, ako treba, pa poslužiti uz prilog, po želji.