Странице

петак, 23. септембар 2016.

Čizkejk sa kafom i čokoladom

Za koru:

  • 250 g keksa sa kakaom
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 150 ml mleka
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 1 kesice 3 u 1 sa ukusom kafe

Za fil I:

  • 100 g menaž čokolade
  • 80 g margarina
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kesica puding krema od čokolade (ne kuva se)

Za fil II:

  • 100 g čokolade
  • 80 g margarina
  • 2 kašičice mlevene kafe
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 g krem sira
  • 1 kesica kesica želatina (10 g)

Priprema

1. Kora: Keks samleti i staviti ga u dublju posudu. Dodati šećer u prahu, kesicu kafe, rastopljeni margarin i mleko. Umesiti koru. Kalup sa obručem (vel 26 cm) podmazati uljem, pa, rukama, formirati koru.
2. Fil I: Na tihoj vatri otopiti margarin i čokoladu. Dodati šećer u prahu i mešati da se sve otopi. Ostaviti da se prohladi. Umutiti puding krem, po uputstvu, pa dodati otopljenu čokoladu i mikserom, sve sjediniti. Sipati krem preko kore i staviti kalup u frižider, dok se sprema drugi fil.
3. Fil II: Čokoladu, margarin i kafu staviti na tihu vatru da se otope. Kada se masa otopi skloniti, da se prohladi. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice. Umutiti slatku pavlaku, sa dodatkom šećera u prahu. U umućenu pavlaku dodati krem sir i sjediniti. Dodati rastopljenu čokoladu, sjediniti i na kraju dodati pripremljeni želatin. Sve dobro sjediniti i sipati preko prvog fila.
4. Ostaviti tortu preko noći u frižideru. Sutradan izvaditi kalup i staviti ga na tacnu za tortu. Proći nožem između torte i kalupa, pa skinuti obruč. Poslužite se.

Pogačice punjene mlevenim mesom

Za testo:

  • 950 g brašna
  • 1/2 l mleka
  • 3 kašike masti
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 kockica kvasca

Za fil:

  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 ml kečapa
  • 1 kašičica origane
  • suvi biljni začin
  • biber
  • kisela pavlaka
  • ulje

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • mleko

Priprema

1. Prvo pripremiti fil: Crni luk sitno iseckati i staviti da se prži, na malo ulja. Dodati mleveno meso, promešati, posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, pa pržiti dok meso ne promeni boju. Meso varjačom, razdrobiti da bude potpuno usitnjeno.
2. Kada meso promeni boju dodati kečap i dinstati dok tečnost potpuno ispari. Umešati origano, dobro sve promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Testo: U mleko staviti kašiku šećera, zagrejati ga i razdrobiti kvasac. Ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, mast, jaje i so, dodati pripremljeni kvasac i zamesiti testo.
4. Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
5. Uskislo testo prebaciti na radnu površinu (nije potrebno posipati je brašnom) i podeliti ga na 17 delova. Svaki deo rastanjiti, rukom, u krug. Sredinu kruga ostaviti deblju, a rastanjiti više ivice.
6. Na sredinu rastanjenog kruga staviti jednu kašiku fila sa mesom i na vrh fila staviti malu kašičicu kisele pavlake.Ivice testa, tako pripremljenog kruga, skupiti prema sredini, okrenuti pogačicu i rukom još bolje zatvoriti sve ivice, da fil ne bi iscureo.
7. Tako pripremljene pogačice staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu, dok se zagreje rerna. Narasle pogačice premazati, mešavinom žumanceta i malo mleka, posuti sa semenkama, pa staviti da se peču na 180 C.
8. Ispečene pogačice izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade. Poslužiti uz jogurt ili mleko. Mekane su i ukusne i kada su hladne.

Pljeskavice sa pavlakom, čipsom...

Potrebno je:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 200 g mesnate, dimljene slaninice
  • 150 g kačkavalja
  • 1 manja kesica čipsa, sa ukusom ljute paprike
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 2 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašičice aleve paprike
  • biber
  • suvi biljnji začin
  • prezla
  • ulje

Priprema

1. Crni i beli luk iseckati sitno. Čips staviti u veću kesu, pa ga oklagijom izmrviti. Kačkavalj krupno izrendati, a slaninicu iseći na što sitnije kockice.
2. U vanglicu staviti mleveno meso, pa dodati iseckani, beli i crni, luk, jaja, slaninicu, izrendani kačkavalj, izdrobljeni čips, kiselu pavlaku, alevu papriku, prašak za pecivo, biber i suvi biljni začin, po ukusu. Sve sjediniti rukom. Na kraju dodavati prezle, da se dobije masa koja može rukama da se oblikuje u pljeskavice.
3. Neka vam bude velika, supena, kašika mera za veličinu pljeskavica. Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice i pržite ih na zagrejanom ulju. Poslužite ih sa prilogom, po želji.