Странице

среда, 28. септембар 2016.

Torta sa kafom i čokoladom

Za koru:

  • 300 g brašna
  • 150 g šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 ml jake, skuvane, kafe
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera

Za prelivanje kore:

  • 240 ml vode
  • 120 g šećera
  • 1 kašika ruma

Za glazuru:

  • 200 g čokolade
  • 250 ml slatke pavlake
  • 50 g krupno samlevenog kikirikija

Priprema

1. Kora: U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke. Žicom za mućenje ujediniti sve sastojke.
2. Rernu ugrejati na 160 stepeni. Pleh, vel 24 cm obložiti pek papirom. Pek papir (samo dno kalupa) premazati uljem. Sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče. Pečenu koru (probati čačkalicom) izvaditi i načisto ohladiti.
3. Za prelivanje kore: U šerpicu staviti vodu i šećer, pa staviti na šporet da provri. Od momenta vrenja kuvati 10-tak minuta. Skloniti sa vatre i dodati rum.
4. Skinuti obruč oko ispečene, ohlađene, kore, pa zatim, skloniti i pek papir. Koru ponovo vratiti u kalup i staviti obruč, oko nje. Kalup staviti u veći pleh ili iznad sudopere (pošto može da se desi da procuri preliv, kao meni što se desilo), pa kašikom, prvo, prelivati ivice kore. Zatim preliti, polako, sredinu. Sačekati 2-3 minuta, pa preliti sa ostatkom preliva. Sačekati malo, dok kora upije tečnost, pa staviti u frižider, dok se sprema glazura.
5. Glazura: U jednoj šerpici izlomiti, na kocke, čokoladu. U drugoj šerpici sipati slatku pavlaku, pa je staviti na vatru. Mešati dok se dobro ugreje, samo paziti da ne proključa. Vrelu pavlaku izručiti preko, izlomljene, čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi. Ubaciti mleveni kikiriki i sjediniti.
6. Preliv naneti iz dva puta. Prvu polovinu glazure naneti kašikom, pa staviti u frižider, da se malo stegne. Za to vreme, ostatak glazure držati na toplom (na šporetu). Izvaditi tortu i preliti drugom polovinom glazure (ona će se sliti i sa strane torte, ali tako i treba). Ostaviti tortu da prenoći u frižideru.
7. Narednog dana izvaditi tortu, nožem, polako, preći između torte i obruča, pa skinuti obruč. Tortu staviti na odgovarajuću tacnu i poslužiti.

Juneće rolnice u sosu od pečuraka

Potrebno je:

  • 600 g junećih šnicli
  • 150 g svinjske pečenice
  • 3 kisela krastavčića
  • 150 g kačkavalja
  • senf
  • ren
  • biozačin
  • biber
  • 150 ml belog vina
  • ulje

Sos od pečuraka:

  • 400 g braon šampinjona
  • 1/2 l pavlake za kuvanje
  • 1 kašičica belog lika u prahu
  • 1 kašičica crnog luka u prahu
  • 1/2 kašičice sveže seckane mirođije
  • 1 kašičica belog bibera (mlevenog)
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 2 male kašičice gustina
  • biozačin
  • 50 ml vode

Priprema

1. Juneće šnicle iseći što tanje (ne morate ih lupati tučkom, samo zamolite mesara da ih iseče što šire). Pečenicu, takođe, iseći tanko. Krastavčiće iseći na tanke štapiće, a kačkavalj na deblje štapiće.
2. Staviti juneću šniclu na radnu podlogu, pa je posuti biozačinom, biberom, i premazati senfom.
3. Preko senfa premazati ren (količina po želji).
4. Na tako začinjenu šniclu poređati dimljenu pečenicu, preko pečenice staviti štapić krastavčića i dva štapića kačkavalja.
5. Kada smo sve poređali sada, po malo, sa obe strane preklopiti meso (kao kada uvijamo sarmice) i čvrsto urolati.
6. Urolanu šniclu pričvrstimo čačkalicom. Isti postupak ponoviti sa svim šniclama.
7. U tiganj staviti ulje i kada se ugreje poređati juneće rolnice. Na srednjoj temperaturi pustiti da uhvati koricu, pa nasuti belo vino, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati pola sata.
8. Sos: Dok se rolnice dinstaju pripremamo sos. Braon šampinjone isečemo na krupne komade i stavimo da se dinstaju, na malo ulja. Pospemo ih biozačinom, belim i crnim lukom, u prahu, biberom i seckanom mirođijom. Dinstamo, ali vodimo računa da ne ispari sva voda, koju su pečurke pustile.
9. Pomešamo pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku i umutimo viljuškom, da nema grudvica. U vodi razmutimo gustin, pa ga dodamo mešavini pavlake. Tako pripremljenu pavlaku izručimo u smesu sa pečurkama i promešamo.
10. U odgovarajući pleh poređamo rolnice od mesa i prelijemo ih sa ostatkom tečnosti, u kojoj su se dinstale. Preko prelijemo sa sosom i stavimo da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečemo dok površina ne porumeni
11. Ja sam kao prilog poslužila  obareni pirinač, koji sam, zatim, malo propržila na ulju, posula sa biozačinom, kašičicom karija, raznim semenkama (lan, susam, sirovi suncokret, pečeni suncokret, pečena golica i pšenične pahulje) i sve dobro promešala.