Странице

субота, 01. октобар 2016.

Brzo - slano i slatko pecivo

Testo:

  • 650-700 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 250 ml mešavine mleka i vode
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 kašičice šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 90 ml ulja
  • 1 čaša jogurta

Fil 1:

  • džem (po izboru)

Fil 2:

  • 150 g sira
  • 100 g kačkavalja

Priprema

1. Testo: U mešavinu mleka i vode dodati šećer, pa staviti da se ugreje, da bude mlako. U zagrejanu tečnost izdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, jaje, ulje, jogurt, prašak za pecivo, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, da bude mekše.
3. Odmah ga prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na pola. Od jedne polovine formirati valjak i iseći na 12 jufkica. Svaku jufkicu rastanjiti na dlanu, staviti po kašičicu džema i formirati lopticu. Poređati ih u pleh, preko pek papira.
4. Drugu polovinu testa podeliti na pola, pa svaku polovinu razviti u krug i iseći na 8 delova. Na svaki trougao staviti po malo sira i izrendanog kačkavalja. Umotati u kiflicu. Isti postupak ponoviti i sa preostalim testom. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira.
5. Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni. Za to vreme oba testa premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa staviti u zagrejanu rernu da se peče.

Snikers torta (2)

Za kore (x3):

  • 4 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika mlevenih oraha

Za fil I:

  • 300 g šećera
  • 300 g čokolade
  • 300 g mlevenog kikirikija
  • 200 g maslaca
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 ml mleka

Za fil II:

  • 1 l mleka
  • 5 jajeta
  • 5 kesica pudinga od vanile
  • 300 g šećera
  • 250 g maslaca
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 200 ml slatke pavlake

Za prelivanje kora:

  • 100 g čokolade
  • 100 g šećera
  • 150 g maslaca

I još:

  • sok od pomorandže
  • 3 kesice krem šlaga od čokolade

Priprema

1. Kore: Od navedenih satojaka ispeći tri kore.
2. Fil I: Otopiti šećer, čokoladu i mleko na tihoj vatri. Ostaviti da se ohladi, pa dodati maslac umućen sa šećerom u prahu. Na kraju dodati mleveni kikiriki i ostaviti malo u frižider da se stegne.
3. Fil II: Umutiti jaja sa šećerom. Dodati puding, pa razrediti sa pola količine mleka (od 1 l). Ostalo mleko stavi da prokuva. U ključalo mleko polako sipati masu sa jajima i, pomoću žice za mućenje, skuvati gusti krem. Skloniti sa vatre i prekriti providnom folijom. Ostaviti da se ohladi. U hladno dodati umućeni maslac sa vanil šećerom. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, pa dodati u krem. Dobro sjediniti.
4. Za prelivanje kora: Otopiti maslac, šećer i čokoladu na tihoj vatri.
5. Ređanje kora: Svaku koru dobro natopiti sokom od pomorandže, pa preliti (kašikom) pripremljenim prelivom. Kora - 1/2 žutog fila - kora - fil sa kikirikijem - kora - žuti fil. Celu tortu premazati krem šlagom od čokolade.

Piletina sa limunom

Potrebno je:

  • 3 veća bataka sa karabatakom
  • 300 g šampinjona
  • 1/2 kg krompira
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica karija
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 3 čena belog luka

Marinada za meso:

  • 1 kašičica ljute, aleve, paprike
  • 1/2 kašičice karija
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašičica začina za piletinu
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • maslinovo ulje

...i još:

  • 1 limun
  • 1 kašika masti
  • belo vino
  • voda

Priprema

1. Marinada: Ljutu alevu papriku, kari, beli luk, đumbir, začin za piletinu, biber i maslinovo ulje staviti u, manju, dublju posudu, pa dodati maslinovo ulje, da se dobije smesa sa kojom može da se premaže meso. Batake odvojiti od karabataka, premazati ih, pripremljenom, marinadom, pa preko svakog parčeta mesa izrendati koricu od, jednog, limuna. Ostaviti meso sa strane dok se spremi povrće
2. Krompir očistiti i iseći na četvrtine (ako je krompir krupan iseći ga na osmine), šampinjone iseći na pola, a ako su sitni stavljati ih cele. Šargarepu, prvo, iseći po dužini, pa je zatim iseći na krupnije komade. Čenove belog luka samo preseći na pola. Isečeno povrće staviti u dublju posudu, dodati biozačin, biber i kari, pa dobro promešati.
3. Uzeti pekač, pa u njega izručiti, pripremljeno povrće. Sa strane sipati, istu količinu vode i belog vina (1:1) toliko da dođe do polovine povrća. Limun (koricu smo izrendali na meso) iseći na krugove, pa ga rasporediti između povrća.
4. Po površini poređati meso. Preko svakog parčeta mesa staviti po pola kašičice masti. Poklopiti pekač i staviti ga u, prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Ostaviti jelo, u rerni, da se krčka, 1,5 sat.
5. Nije potrebno otvarati pekač, jer meso dobije rumenu boju pod poklopcem. Poslužiti piletinu sa limunom, uz odgovarajuću salatu.