Странице

недеља, 02. октобар 2016.

Hrono hleb

Potrebno je:

  • 1/2 kg integralnog, pšeničnog, brašna
  • 100 g integralnog, ražanog, brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 400 ml vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika lana
  • 1 kašika pšeničnih klica
  • 1 kašika maka (u zrnu)
  • 1 kašika sirovog semena suncokreta
  • 1 kašičica majčine dušice (sušene)
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašičice jabukovog sirćeta

Priprema

1. U toploj vodi razmutiti sodu bikarbonu. U vanglicu staviti obe vrste brašna, pa dodati sve navedene sastojke. Sipati vodu, sa sodom bikarbonom i, varjačom, dobro sjediniti testo. Treba da se dobije gusta, kašasta smesa. Ostaviti testo da se odmori, deset minuta.
2. Uzeti kalup za hleb, vel. 30x11x8cm. Ceo kalup obložiti sa pek papirom. Testo promešati varjačom, pa staviti, kašikom, u kalup. Poravnati i ostaviti još deset minuta, da odstoji. Za to vreme zagrejati rernu, na 170 stepeni.
3. Testo premazati, mešavinom ulja i vode i staviti da se peče. Ja sam hleb pekla 40 minuta, ali najbolje je da se proba čačkalicom da li je pečen. Ako je potrebno, pri kraju pečenja, prekriti hleb alu folijom, da ne izgori.
4. Pečeni hleb izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir i hleb uviti u kuhinjsku krpu. Ostaviti ga da se prohladi, pa ga iseći.
5. Ovako pripremljen hleb, osim što je, veoma, zdrav i ukusan, ostaje svež dva - tri dana.