Странице

уторак, 04. октобар 2016.

Pletenice sa palentom

Potrebno je:

  • 450 g brašna
  • 200 g palente
  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice šećera
  • 2 jajeta

Za premazivanje:

  • 80 g maslaca

Priprema

1. U mleko staviti kašičicu šećera, pa ga staviti da se ugreje. U mlako mleko staviti kvasac da uskisne. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da udvostruči svoju zapreminu.
2. Radnu površinu posuti palentom, pa izručiti uskislo testo. Razviti testo u pravougaoni oblik (meni je više ispao ovalni oblik), pa pola testa premazati sa umućenim maslacem.
3. Preklopiti testo i oklagijom malo preći preko njega, da se slepe ivice i da još malo rastanji testo.
4. Iseći testo na trake, željene veličine. Svaku traku iseći po sredini, ali ostaviti po 1 cm na oba kraja neisečen.
5. Obe strane isečenog testa okrenuti po nekoliko puta unutra (kroz isečenu sredinu testa) i formirati pletenicu.
6. Pletenice poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da odmore, dok se rerna ugreje na 190 C. Naraslo testo premazati mešavinom žumancete i malo mleka.
7. Kada testo porumeni izvaditi ga, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi. Poslužiti uz sir, jogurt...

Čoko moko torta

Kore (x3):

  • 5 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 1 žumance
  • 5 kašika mlevene plazme
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Fil:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 12 žumanaca
  • 2 pudinga od vanile
  • 1,5 maslac
  • mlevena plazma

...i još:

  • 2x150 g belog šlag krema
  • 200 g belog šlag krema

Priprema

1. Kore : Od navedenih sastojaka ispeći tri korice (sastojci su navedeni za jednu koru).
2. Fil : Od 1 l mleka odvoji 200 ml. Ostalo mleko, sa šećerom, stavi na vatru, da se šećer otopi i da mleko bude pred ključanje. Žumanca umuti penasto, dodaj puding, pa razredi da odvojenim mlekom. Vrelo mleko, polako, sipaj u umućena žumanca, pa vrati na šporet i skuvaj krem. Prekri providnom folijom i ostavi da se ohladi. U hladan fil dodaj umućeni maslac i ostatak mlevene plazme od 300 g ( jedan deo se dodao u korice ). Umuti da postane penasto,
3. Korice ne natapati. Korica - fil - 150 g umućenog šlaga - korica - fil - 150 g umućenog šlaga - korica - fil - 200 g umućenog šlaga ( sa zadnjom količinom šlaga premazati celu tortu ).

Pečeni krompir sa kukuruznim brašnom

Potrebno je:

  • 800 g krompira (ili količina koja vama odgovara)
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 2 kašike kukuruznog griza
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašika aleve paprike (slatka ili ljuta, po ukusu)
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1/2 kašičice karija
  • 1 kašičica origane
  • 3 kašike masti

Priprema

1. Krompir očistiti i iseći na četvrtine. Sve začine staviti u činiju i dobro sjediniti. Krompir staviti u suvu vanglicu, posuti pripremljenim začinima i rukom dobro izmešati, da se svako parče krompira obavije začinima.
2. Pleh, u kome će se peći, prekriti pek papirom (dno i ivice). Staviti mast, pa staviti u rernu, zagrejanu na 200 C, da se mast otopi. Kada se mast otopila, izvaditi pleh i poređati krompir. Staviti da se peče. Posle pola sata izvaditi pleh i preokrenuti krompir, pa vratiti da se ispeče do kraja.