Странице

петак, 07. октобар 2016.

Mirisno pecivo

Potrebno je:

  • 700 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 130 g otopljenog margarina
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 100 g suvog grožđa
  • 150 ml soka od pomorandže (sveže isceđen sok)
  • 1 pomorandža - izrendana korica
  • 1 limun - izrendana korica

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Dobro ga uraditi da bude elastično i da se ne lepi za ruke. Umešeno testo ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i napraviti ga u obliku valjka. Napravljeni valjak podeliti na 14 delova.
3. Svaki komad testa urolati i zavezati u čvor (ne zatezati testo).
4. Tako napravljeni oblik makazama zaseći sa svih strana.
5. Testo ređati u pleh, preko pek papira. Ostaviti da naraste. Za to vreme uključiti rernu, da se zagreje, na 180 stepeni.
6. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i mleka.
7. Staviti da se peče. Pečeno testo izvaditi i pokriti krpom, 5 minuta.
8. Posle pet minuta poslužiti uz mleko, a jako je ukusno da se jede i bez ikakvih dodataka.

Preliveni kolač sa makom

Za koru:

  • 3 jajeta
  • 180 g šećera
  • 130 g griza
  • 200 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 100 g mlevenog maka
  • 180 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Sirup za prelivanje kore:

  • 350 g šećera
  • 600 ml gaziranog soka od pomorandže

Za krem:

  • 600 ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 6 kašika šećera
  • 100 g krem sira

I još:

  • mleveni mak
    čokolada u prahu

Priprema

1. Sirup za prelivanje kore: Prvo se priprema sirup, da bi se ohladio, dok stigne kora. U odgovarajuću posudu staviti šećer i sok i staviti da se kuva. Od momenta ključanja kuvati 15 minuta, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
2. Kora: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti u čvrsti šne, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca i umutiti da smesa postane kremasta. Zatim dodati ulje i mleko, pa sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom, makom i vanil šećerom, pa dodati u umućena jaja. Sjediniti mikserom, sa najmanjom brzinom mućenja. Pleh (vel. 25 x35 cm) dobro podmazati i posuti brašnom ili dno pleha prekriti pek papirom, a ivice premazati uljem. U pleh sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečeno, da se kolač ne presuši.
3. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti 10-tak minuta da se prohladi. Prohlađeni kolač preliti sa ohlađenim sirupom i ostaviti da testo potpuno upije sirup.
4. Krem: Tri kašike brašna razmutiti sa 200 ml mleka (od 600 ml). Ostatak mleka, zajedno sa šećerom, staviti da proključa. U provrelo mleko sipati razmućeno brašno, i uz stalno mućenje žicom skuvati krem. Kada se krem zgusnuo skloniti ga sa vatre, pa dodati krem sir. Krem ponovo vratiti na vatru i mešati žicom da se krem sir rastopi i sjedini sa kremom.
5. Vreo krem preliti, ravnomerno, preko kolača (koji je prethodno upio sav sirup kojim je preliven) i posuti ga mešavinom mlevenog maka i čokolade u prahu.. Ostaviti da se prohladi, pa ga staviti u frižider da se krem stegne.
6. Ohlađeni kolač iseći na kocke i uživajte u njegovom ukusu.

Piletina sa slaninom

Potrebno je:

  • 4 otkošćena bataka, sa karabatakom
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 3 kašičice suvog biljnog začina

...i još:

  • 600 g krompira
  • 300 g šampinjona
  • 2 veće šargarepe
  • 200 g tanko sečene, mesnate slanine
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode
  • biber
  • začin
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1 glavica crnog luka

Priprema

1. U jednoj posudi pomešati beli luk u prahu, alevu papriku, kari, mleveni biber i začin. Sa ovom mešavinom dobro premazati pripremljeno meso. Ostaviti meso da odstoji u frižideru, oko 1 sat.
2. Krompir iseći na osmine. Staviti ga u dublju posudu i posuti sa alevom paprikom, mlevenim biberom i začinom. Dobro promešati, da se začini zalepe oko svakog isečenog parčeta krompira.
3. Uzeti dublju vatrostalnu činiju, podmazati je, pa izručiti pripremljeni krompir. Preko staviti, tanko isečenu slaninu. Crni luk iseći na rebarca, pa ga posuti preko slanine. Zatim iseći šampinjone, krupnije i šargarepu, na krugove. Pomešati pečurke i šargarepu, posuti biozačinom, dobro promešati, pa ih sipati preko luka. Na kraju poređati pripremljeno meso (po vrhu), sipati ulje i vodu, poklopiti (ili, ako činija nema poklopac, pokriti alu folijom) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko 1 sat.