Странице

понедељак, 10. октобар 2016.

Šareni kuglof

Za testo:

  • 600 g brašna
  • 150 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 3 jajeta
  • 2 kašičice ekstrata od limuna

Za fil:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g suvog grožđa (potopljenog u rum)
  • 2 kašike kakaoa

I još:

  • džem od kajsija

Priprema

1. Testo: U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa zamesiti testo sa kvascem. Ako treba dodati još brašna, mada testo i treba da ostane malo lepljivo. Testo podeliti na tri dela. U jedan deo dodati samlevene orahe, u drugi deo kakao, a u treći deo dodati isceđeno suvo grožđe.
2. Umesiti, odvojeno, sva tri testa, uz dodatak brašna. Ostaviti da testa narastu.
3. Jedan deo testa razviti u obliku pravougaonika. Premazati ga sa džemom i uviti u rolat.
4. Tako uraditi i sa ostala dva testa.
5. Od dobijenih rolata napraviti pletenicu.
6. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom, pa staviti napravljenu pletenicu. Ako dođe malo do kidanja testa ništa ne škodi, jer se u krajnjem rezultatu to ne vidi. Ostaviti da testo malo uskisne.
7. Rernu uključiti na 180 C. Kada testo poraste, premazati ga mešavinom žumanceta i mleka, pa ga staviti da se peče. Pečeni kuglof izvaditi, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta. Zatim ga preokrenuti na tacnu za posluženje, sačekati da se ohladi, pa ga iseći. Kuglof možete posuti šećerom u prahu (ja nisam, zato što sam želela da mi ostanu, vidljive, reljefne šare).

Slavicina Voćna Pavlova

Kora:

  • 6 belanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašika belog sirća

Krem:

  • 6 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 4 pune kašike brašna
  • 1/2 l mleka
  • 250 g margarina (putera)

Premaz preko kore:

  • 100 g čokolade
  • 30 g margarina
  • 1 jaje

Voće:

  • 2 kivija
  • 2 banane
  • 2 pomorandže
  • 300 g jagoda
  • 1/2 limuna (sok)

...i još:

  • 200 g belog krem šlaga

Priprema

1. Ovu tortu je napravila moja snaja od brata Slavica Radosavljević (iz Župskog Aleksandrovca), koja je vrsna domaćica, pa sam morala da je podelim sa vama, jer je VEOMA ukusna. Ovog puta, ja sam samo slikala.
2. Kora: Belanca umutiti u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodati sirće i sjediniti. Pleh obložiti pek papirom i sipati smesu. Rasporediti je kašikom. Rernu zagrejati na 150 stepeni, pa smanjiti na 100 stepeni i staviti koru da se suši dva sata.
3. Posle dva sata koricu izvaditi i okrenuti na plato za torte. Skloniti pek papir.
4. Čokoladu izlomiti i sa margarinom staviti u manju šerpicu. Šerpicu staviti na vodenu paru da se čokolada i margarin otope. Kada se masa sjedinila, u tanjir umutiti jaje, pa ga polako dodati u čokoladu, uz neprestano mešanje. Nastaviti sa mešanjem još 2 minuta, pa rastopljenu čokoladu preliti preko kore i, kašikom, ravnomerno razmazati. Ostaviti da se stegne.
5. Krem: Od 1/2 l mleka odvojiti 100 ml a ostatak staviti da provri. Žumanca i šećer umutiti penasto. Dodati brašno, pa razrediti sa odvojenim mlekom. Proključalo mleko polako sipati, uz neprestano mešanje, u umućena jaja, pa vratiti na šporet i skuvati krem, uz stalno mućenje žicom. Skuvani krem ostaviti da se ohladi. Margarin (puter) umutiti penasto pa dodati ohlađenom kremu i sjediniti. Krem sipati preko čokolade i poravnati.
6. Voće: Svo voće očistiti i iseći na kockice. Banane preliti sokom od limuna, da ne potamne. Jagode dobro iscediti (ako se koriste zamrznute). Iseckano voće pomešati i staviti preko krema.
7. Na kraju, umutiti beli šlag krem i staviti preko voća.
8. Po želji, preko šlaga može da se narenda čokolada. Ostaviti je preko noći u frižider,...
9. ...a narednog dana uživajte u ukusu. Mi nismo mogli toliko da čekamo, već je tortu, snaja, ostavila u zamrzivač na tri sata, pa nije mogla najbolje da se stegne, ali to nikome nije smetalo. Svi su tražili parče više...

Pržene tikvice sa slaninicom

Potrebno je:

  • 2 mlade tikvice (srednje veličine)
  • 2 jaja
  • 200 g mesnate, dimljene slaninice
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 100 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 1,5 kašičica soli

Priprema

1. Tikvicu narendati na krupnoj strani rendeta (ne ljušte se). Dodati narendani crni luk. Posoliti, promešati i ostaviti da odstoji, oko 15 minuta.
2. Za to vreme slaninicu sitno iseći na kockice i staviti da se prži, bez dodatka masnoće. Kada slaninica postane rumena, rešetkastom kašikom, je izvaditi iz masnoće.
3. Tikvice i crni luk dobro ocediti,od vode koju su pustili. U oceđeno povrće dodati sitno iseckani beli luk, jaja i alevu papriku, pa dobro promešati. Na kraju dodati brašno sa pecivom i isprženu slaninicu.
4. Pripremljenu masu dobro promešati varjačom. Staviti ulje da se zagreje, pa kašikom (koju svaki put umočimo u ulje) vaditi pripremljene tikvice i pržiti (na umerenoj temperaturi), dok ne dobiju lepu, rumenu boju. Pržene tikvice, rešetkastom kašikom, vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti uz salatu, po želji.