Странице

среда, 12. октобар 2016.

Pita sa makaronama, kačkavaljem...

Potrebno je:

  • 1 pakovanje testenina u obliku školjki (400 g)
  • 300 g tvrđeg (kravljeg sira)
  • 200 g kačkavalja
  • 2 kašike parmezana
  • 4 jajeta
  • 300 ml mleka
  • so

Priprema

1. Makarone staviti da se kuvaju, u posoljenoj vodi, u kojoj je dodato malo ulja.
2. Dok se makarone kuvaju spremamo fil: U dublju posudu izdrobimo sir viljuškom, pa dodati jaja. Viljuškom umutiti. Dodati istrugani kačkavalj i mleko. Promešati, da se sve sjedini.
3. Skuvane makarone procediti i dodati u masu sa jajima. Sve dobro promešati. Sipati u dobro podmazanu tepsiju, poravnati, posuti sa parmezanom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 C.
4. Kada porumeni, izvaditi i ostaviti 10-ak minuta da odstoji. Ne pokrivati. Zatim iseći na parčiće i poslužiti, uz jogurt, kiselo mleko... ili, po želji.

Čokoladni kolač sa majonezom

Potrebno je:

  • 2 čaše (od 250 ml) brašna
  • 1 čaša šećera
  • 6 kašika kakaoa
  • 1 kašika kafe (Nescafe Gold - u granulama)
  • 1 (50 g) snikers čokoladica
  • 1 čaša vode
  • 250 g majoneza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kesice vanilin šećera

Za glazuru:

  • 200 g crne čokolade
  • 8 kašika mleka
  • 8 kašika ulja
  • 7 kašika šećera
  • 1 kašika kafe (Neskafe Gold)

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, šećer, kakao, pecivo, vanilin šećer i sitno iseckanu snikers čokoladicu. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
2. U čaši vode rastvoriti kašiku kafe, pa sipati u suvu smesu. Dodati i majonez. Žicom za mućenje dobro umutiti i sjediniti smesu.
3. Pleh (vel. 35x20 cm), dobro podmazati uljem i posuti brašnom. Višak brašna istesti iz pleha. Čokoladnu smesu, ravnomerno, rasporediti u pleh. Najbolje je testo, pošto je dosta gusto, stavljati kašikom, u pleh, da bi kolač bio iste debljine.
4. Staviti da se peče u, prethodno zagrejanu, rernu, na 170 stepeni. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi, dok se sprema glazura.
5. Glazura: U dublju šerpicu izlomiti čokoladu, na kockice, pa dodati šećer, mleko i ulje. Staviti na šporet, da se otopi, uz stalno mešanje. Kada se smesa sjedinila, dodati kafu, pa mešati da se sve pretvori u kremastu masu.
6. Otopljenu čokoladu preliti, ravnomerno, preko kolača i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ostaviti u frižider, na 2-3 sata. Uživajte u veoma sočnom i ukusnom kolaču.

Pečena krilca

Potrebno je:

  • 1 kg pilećih krilaca

Za pohovanje:

  • 5 kašika prezli
  • 5 kašika kukuruznog brašna
  • 3 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 kašičice slatke aleve paprike
  • 1 kašičica ljute aleve paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica origane
  • 1 kašičica sušenog peršuna

...i još :

  • 2 jaja
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

1. PIleća krilca oprati, odvojiti batačiće i krilo i ostaviti da se ocede, oko 15 minuta.
2. Smesa za pohovanje: U jednu činiju staviti sve navedene začine i sjediniti. U dubljem tanjiru umutiti jaja, sa solju.
3. Uzeti veliki pleh, od el. šporeta, prekriti ga pek-papirom i papir malo nauljiti. Svako parče mesa prvo umočiti u jaja, pa u začine. Poređati ih preko pek papira.
4. Rernu zagrejati na 200 C, pa staviti pripremljena krilca. Peći ih 20 minuta, izvaditi, okrenuti i peći još 20 minuta. Poslužiti uz prilog po želji.