Странице

понедељак, 31. октобар 2016.

Kuglof sa višnjama

Potrebno je:

  • 250 g margarina (putera)
  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 1 prstohvat soli
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 ml mleka
  • 6 kašika mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 400 g višanja

Priprema

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, u koja se doda prstohvat soli, umute se čvrsto. Margarin umuti penasto, sa dodatkom šećera. U umućenu mešavinu margarina i šećera dodavati jedno po jedno žumance, uz neprekidno mućenje.
2. Brašno pomešati sa pecivom. Dodavati, naizmenično, brašno i mleko (300 ml). Na kraju dodati umućena belanca i polako sjediniti.
3. Kakao preliti sa šest kašika mleka i rastvoriti ga, mešajući.
4. Umućeno testo podeliti na pola, pa u jednu polovinu dodati pripremljeni kakao i sjediniti, mikserom.
5. Kalup za kuglof dobro podmazati margarinom i celu površinu posuti sa šećerom u kristalu (prilikom pečenja šećer se karamelizuje, pa je ukus testa jako dobar).
6. U kalup, naizmenično, stavljati po jednu kašiku belog i tamnog testa. Kada se utroši polovina, ukupne količine, testa, poređati očišćene višnje. Nastaviti sa sipanjem testa, na isti način, dok se ne potroši i druga polovina testa.
7. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom kada je testo ispečeno. Ispečeni kuglof izvaditi, ostaviti da odmori pet minuta, pa ga prevrnuti na tacnu za posluženje.
8. Deca ga vole sa mlekom a jako je dobar i uz sok

Čizkejk sa pomorandžom

Za koru:

  • 250 g mlevenog keksa sa kakaom
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 60 g rogača u prahu
  • 60 g mlevenih oraha
  • 80 ml soka od pomorandže
  • 200 g rastopljenog putera

Fil I:

  • 1,5 kg pomorandži
  • 200 g šećera
  • 100 g putera
  • 60 g gustina

Fil II:

  • 1/2 l slatke pavlake
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica želatina (10 g)
  • 2 kašike likera od pomorandže (ruma)

Priprema

1. Kora: U dublju posudu staviti mleveni keks, rogač, orahe, šećer u prahu, rastopljeni puter i sok, pa mešavinu zamesiti rukom.
2. Uzeti kalup (vel 26 cm) sa obručem, pa uljem premazati dno i ivice kalupa. Rukom naneti zamešeni keks i formirati koru.
3. Fil I: Očistiti pomorandžu i skloniti, što je moguće više, beli sloj. Zatim je iseckati na kockice.
4. U dublju šericu staviti puter da se otopi, pa dodati šećer.
5. Odmah ubaciti i iseckane pomorandže i kuvati 10 minuta.
6. Zatim skloniti šerpicu sa šporeta, pa ručnim blenderom usitniti pomorandžu.
7. Dodavati, po malo, gustin, uz stalno mućenje žicom. Dobro umutiti žicom, da nema grudvica. Vratiti na šporet i skuvati gusti krem.
8. Krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi, da bude mlak, ne potpuno hladan. Prohlađeni krem naneti na koru od keksa i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti u frižider, dok se sprema drugi fil.
9. Fil II: Čokoladu izlomiti na kockice, pa staviti da se otopi na vodenoj pari. Otopljenu čokoladu ostaviti da se prohladi. Umutiti dobro slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem mešavine šećera u prahu i vanil šećera. Sipati rashlađenu čokoladu i dobro sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa dodati u krem. Na kraju dodati liker ili rum. Umutiti da se svi sastojci sjedine, pa sipati preko fila od pomorandže. Ostaviti preko noći u frižider.
10. Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera i nožem preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
11. Isečite čizkejk i uživajte u njegovom ukusu.

Pečena svinska rebra i krompir

Potrebno je:

  • 1,3 kg svežih svinjskih rebara
  • 1 kg krompira
  • 300 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 glavica belog luka

Začini:

  • 4 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica bibera
  • 4 kašičice slatke alevepaprike
  • 2 kašičice ljute aleve paprike
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica origana

...i još:

  • 200 g margarina
  • 100 ml belog vina

Priprema

1. Svinjska rebra iseći na komade željene veličine. Krompir iseći na pola, a ako su veći iseći na četvrtine. Šampinjone iseći na pola, zajedno sa drškom. Crni luk iseći na režnjeve, ne mnogo tanko. Češnjeve belog luka iseći samo na pola.
2. Krompir, pečurke, crni i beli luk staviti u vanglicu. Posuti sa 2 kašičice suvog biljnog začina, 1/2 kašičice bibera, 2 kašičice slatke aleve paprike, 1 kašičicom ljute aleve paprike, pa sve dobro promešati.
3. U manjoj činiji pomešati 2 kašičice biozačina, 1/2 kašičice bibera, 2 kašičice slatke aleve paprike, 1 kašičicu ljute aleve paprike, 1 kašičicu karija i 1 kašičicu origana. U drugoj posudi otopiti margarin i držati posudu u toploj vodi, da margarin ostane tečan.
4. Svako parče mesa dobro namazati pripremljenim začinima, pa ga provući kroz rastopljeni margarin i ređati u pleh za pečenje. Preko staviti mešavinu krompira i povrća i preliti sa ostatkom margarina (ako treba dodati malo ulja). Uz ivicu pleha sipati belo vino, pokriti folijom i staviti da se peče 45 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Zatim izvaditi pleh, skloniti foliju i meso prebaciti na površinu, da dobije rumenu boju. Poslužiti uz salatu.