Странице

среда, 02. новембар 2016.

Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem

Za koru:

  • 450 g mekog brašna (T-400)
  • 180 g šećera
  • 110 g masti
  • 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Za fil:

  • 1,3 kg jabuka
  • 150 g suvog grožđa (potopljenog u rumu)
  • 50 g šećera
  • 1/2 kašičice cimeta

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i umesiti testo. Testo ostaviti u frižideru pola sata.
2. Za to vreme spremiti fil. Jabuke oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati. Sipati u dublju posudu, dodati šećer i cimet, pa dinstati dok ne ispari voda, koju su jabuke pustile. Zatim skloniti sa šporeta, dodati, isceđeno, suvo grožđe, promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Kada se fil ohladio, izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Uzeti pleh, srednje veličine, i razviti koru, u veličini pleha. Pleh premazati uljem i prebaciti koru. Rukama istapkati da se dobije ravna površina. Preko sipati fil i poravnati, pa staviti drugu, razvijenu, koru. Ne treba da vas buni što je testo malo lepljivo.
4. Složenu pitu premazati umućenim žumancetom i izbockati čačkalicom (do dna kolača) da se ne bi kora podigla, prilikom pečenja. Rernu zagrejati na 170 C i staviti da se peče. Čim počne da rumeni, smanjiti na 160 C i ispeći do kraja. Probati čačkalicom da li je kolač ispečen. Ohladiti i iseći na kocke. Može da se pospe prah šećerom, a i ne mora.

Pogača sa slaninom

Za testo:

  • 2 čaše od 250 ml običnog brašna
  • 1/2 čaše ječmenog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 čaše ulja
  • 100 g starog kajmaka
  • 50 g sitno seckane slanine
  • so

Priprema

1. U dubljoj posudi razbiti jaja, umutiti ih žicom za mućenje (ne mora mikser). Dodati sve navedene sastojke (pazite - ako je kajmak slan, so nije potrebna) i umutiti testo. Kašikom, još jedanput, dobro promešati i sipati u podmazani pleh (vel. 20x26 cm). Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
2. Kada porumeni izvaditi pogaču, umotati je u kuhinjsku krpu i ostaviti da se malo prohladi. Prohlađenu pogaču izlomiti i poslužiti.

Sarma

Potrebno je:

  • 500 g svinjskog mlevenog mesa
  • 300 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 50 g mlevenih oraha
  • 3-4 lovorova lista
  • 3 kašičice aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • ulje
  • 100 g pirinča

Priprema

1. Prvo odvojimo listove kupusa za sarmice. Sa svakog lista skinemo zadebljani deo i potopimo u hladnu vodu, dok spremamo fil. Hladna voda će izvući suvišnu kiselost i suvišnu so, ako je kupus previše posoljen.
2. Za fil prvo iseckamo sitno crni luk i stavimo ga da se prži, na ulju. Dodamo iseckani praziluk, kao i šargarepu, iseckanu na kockice. Stavimo, odmah, i meso, pa sve zajedno pržimo dok meso ne bude poluprženo. Na kraju dodamo sitno iseckani beli luk i samlevene orahe. Promešati, pa posuti sa začinom, biberom i alevom paprikom. Mešanjem sve sastojke sjediniti. Najzad, dodajemo dobro opran i oceđen pirinač. Promešamo.
3. Ako su listovi kupusa veliki, prepoloviti ih (kao što je bio slučaj kod mene). List kupusa staviti na dlan, pa staviti kašiki fila. Sa jedne i sa druge strane preklopiti fil listom, pa ga čvrsto urolati.
4. Dno šerpe, u kojoj će se sarmice kuvati, obložiti sa ostatkom listova, da sarmice ne bi zagorele. Sarme poređati u krug. Naliti vodom, da voda bude jedan prst iznad sarmi. Ubaciti lovorov list. Staviti na jaču vatru da proključa, pa smanjiti, samo da krčka, i kuvati sarme 2-2,5 sata. Na kraju ih zapržite.
5. Na malo ulja staviti kašičicu brašna, propržiti i dodati dve kašičice aleve paprike. Promešati i kada uzavri preliti preko paprika. Protresti šerpu i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu da se zapeče, na 200 stepeni.