Странице

субота, 05. новембар 2016.

Brze piroške

Potrebno je:

  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • 1 čaša jogurta
  • 130 g tvrđeg kravljeg sira
  • 130 g suhomesnatog (po izboru)

Priprema

1. Brašno staviti u vanglicu, pa dodati sve navedene sastojke. Zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti ga u koru, debljine 0,5 cm i iseći na pravougaonike. Isečeno testo pržiti u vrelom ulju, u manjoj posudi da bi masnoća bila dublja.
2. Pržene piroške vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Prijatno!

Majonez torta sa jagodama

Za koru:

  • 300 g brašna
  • 160 g šećera
  • 5 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 190 g majoneza
  • 220 ml vode

Fil sa jagodama:

  • 1/2 kg  jagoda
  • 200 ml vode
  • 150 g šećera
  • 60 g gustina
  • 70 ml vode

Fil sa kiselom pavlakom:

  • 700 g kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu

Glazura od čokolade:

  • 200 g Menaž čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 40 g putera
  • 1 mala kašičica ekstrakta mente

Priprema

1. Kora: Pomešati brašno, pecivo i kakao, pa sipati u dublju posudu. Dodati šećer i vodu, pa, kašikom, sjediniti. Ubaciti majonez i, kašikom, energično umutiti. Kalup sa obručem, vel 26 cm, obložiti pek papirom (papir zgužvajte i pokvasite pod mlazom hladne vode. Stiskom ruke ga iscedite, pa ga staviti između dve krpe da krpe upiju višak vode. Sada možete kalup da obložite, bez muke), sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni. Pečenu tortu izvaditi (probati čačkalicom da li je pečena) i ostaviti da se ohladi.
2. Fil sa jagodama: Jagode odmrznuti (sok sačuvati) i iseckati ih na kocke (ali ne suviše sitno), pa ih staviti u šerpicu. Dodati šećer i sok, koji su jagode otpustile i dodati vodu, da bude 200 ml tečnosti, pa staviti na vatru. Kada masa prokuva, smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta. Gustin rastvoriti sa 70 ml vode, pa ga sipati u kuvanu smesu sa jagodama. Skuvati krem da se zgusne, skloniti i ostaviti 10-tak minuta da se prohladi. Ohlađenu koru izvaditi iz kalupa i iseći je na dva dela. Jednu koricu vratiti u kalup.
3. Preko korice sipati fil sa jagodama i ravnomerno ga rasporediti.
4. Preko fila staviti drugu koricu. Ne treba da vas brine ako se korica malo polomi, pošto je jako mekana, jer se to u krajnjem ishodu ne vidi.
5. Fil sa kiselom pavlakom: Kiselu pavlaku staviti u dublju posudu i dodati šećer u prahu. Blago, kašikom, sjediniti. NIKAKO ne treba puno mutiti, jer će pavlaka da opusti. Pripremljeni fil naneti preko postavljene korice i, ravnomerno, ga rasporediti. Tortu staviti u frižider, dok se sprema sledeći fil.
6. Fil sa čokoladom: U jednoj šerpici izlomiti čokoladu i dodati iseckani puter. U drugoj šerpici sipati slatku pavlaku i staviti je na vatru. Ugrejati pavlaku da bude vrela, ali ne sme da provri. Vrelu pavlaku preliti preko izlomljene čokolade i putera. Mešati dok se svi sastojci ne sjedine. Treba da se dobije jedna kremasta, glatka glazura. Na kraju sipati ekstrakt od mente. Ostaviti 2-3 minuta da se prohladi. Izvaditi tortu iz frižidera, pa sipati preko fila sa kiselom pavlakom.
7. Ostaviti tortu u frižider, preko noći. Sutradan izvaditi kalup, nožem, polako, preći između torte i obruča, pa skinuti obruč.
8. Iseći je i, sigurna sam, da će te uživati u ukusima.

Pileća Karađorđeva sa sosom od pečuraka

Pileća Karađorđeva:

  • 600 g pilećeg belog mesa (otkošćenog)
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • kajmak
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • brašno
  • prezle

Sos od pečuraka:

  • 50 g belih šampinjona
  • 50 g tamnih šampinjona
  • 50 g lisičarki
  • 50 g vrganja
  • 300 ml mleka
  • 1,5 kašika brašna
  • 100 ml belog vina
  • 1 kašičica dižon senfa
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 100 g kisele pavlake
  • 50 g putera
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Pileća Karađorđeva: Pileće, belo, meso iseći na šnicle, debljine 1 cm. Preko svake, isečene, šnicle staviti providnu foliju i tučkom za meso, blago, ih izlupati, da bi se dobila veća površina. Šnicle posuti biberom i suvim biljnim začinom, po ukusu, i ostaviti pola sata, da odstoje.
2. Šunku i kačkavalj iseći na prutiće (ja sam koristila stišnjenu šunku i edamer kačkavalj, prutiće sam sekla 2 cm širine, a dužinu odrediti prema širini šnicle).
3. Svaku šniclu premazati, u tankom sloju, kajmakom. Preko poređati isečenu šunku i kačkavalj, pa meso zaviti u rolat. Ivice podaviti unutra, da ne bi iscureo fil.
4. Smesa za pohovanje: U jednu posudu razbiti dva jajeta i umutiti. Dodati pola kašičice suvog biljnog začina i sjediniti. U drugu posudu staviti brašno, a u treću posudu staviti prezle (količina brašna i prezli prema potrebi).
5. Rolnice mesa uvaljati prvo u brašno, pa u jaja i, na kraju, u prezle. Još jedanput ih uvaljati u jaja i u prezle, da bi korica bila, fantastično, hrskava.
6. Sipati ulje, 2 cm visine, u dublji tiganj i staviti da se ugreje. Meso staviti na zagrejano ulje, da se prži. Meso pržiti na tihoj temperaturi, da bi se ravnomerno ispržilo. U toku prženja nekoliko puta ga okretati. Prženo meso izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
7. Sos od pečuraka: Bele i tamne šampinjone, kao i lisičarku i vrganje (lisičarku i vrganje sam koristila zamrznute) iseckati sitno. Staviti 50 g putera da se rastopi, dodati, isečene, pečurke i staviti da se pečurke prže. Ne poklapati ih. Pri kraju prženja, kada ispari sva voda koju su pečurke pustile, posuti ih sa, malo, suvog biljnog začina i mlevenog bibera. Pržene pečurke, rešetkastom, kašikom izvaditi iz tiganja, a tiganj vratiti na vatru.
8. U masnoći, u kojoj su se pržile pečurke staviti brašno, promešati da se, brašno, malo proprži, pa naliti sa, toplim, mlekom. Žicom za mućenje sjediniti mleko sa brašnom, da nema grudvica. Zatim dodati belo vino, dižon senf i beli luk u prahu. Promešati, pa dodati kiselu pavlaku. Žicom za mućenje sjediniti. Posuti suvi biljni začin i biber, po ukusu. Vratiti pržene pečurke u sos, krčkati jedan minut i skloniti sa vatre.
9. Pileću Karađorđevu poslužiti sa sosom od pečuraka i krompir pireom. Prijatno!