Странице

уторак, 08. новембар 2016.

Pečena bundeva sa karamel kremom

Potrebno je:

  • 1 bundeva (oko 2 kg)

Za krem:

  • 3 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 400 ml mleka
  • 2 kesice vanil šećera
  • 1 kašika ruma
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/3 kašičice mlevenog karanfilića

Za karamel:

  • 4 kašike (pune) šećera

I još:

  • brašno

Priprema

1. Bundevi odseći vrh, "poklopac", pa je očistiti od semenki.
2. Očišćenu bundevu, obilno, posuti sa brašnom, a višak brašna istresti.
3. Karamel: U manju šerpicu sipati šećer i na tihoj vatri ga karamelizovati.
4. Karamelizovani šećer sipati na dno bundeve.
5. Krem: Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti čvrsto belanca, uz dodavanje, mešavine, šećera i vanil šećera. U čvrsto umućeni šam dodati žumanca i umutiti penasti krem. Dodati rum, cimet i karanfilić, pa na kraju sipati mleko. Promešati i sipati u bundevu.
6. Bundevu zatvoriti odsečenim delom. Uzeti dublju posudu, koja ide u rernu, pa u nju staviti bundevu. Sipati, hladnu, vodu, da bude 2 cm ispod isečenog dela bundeve.
7. Staviti posudu sa bundevom da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni - dva sata. Povremeno kontrolisati vodu (nikako ne sme da provri), pa ako je potrebno sipati po malo hladne vode, ili češće otvarati rernu, da se malo rashladi. Posle dva sata izvaditi posudu sa bundevom iz rerne.
8. Ostaviti je u vodi da se ohladi, pažljivo je izvaditi i staviti u manju tepsiju. Ostaviti u frižider preko noći (vodu koja se iscedi u tepsiju prosuti), a ako budete nestrpljivi (kao ja što sam bila - jedva sam čekala da probam) stavite u zamrzivač, na četiri sata. Zatim je izvaditi, iseći i poslužiti.
9
Možete dodatno preliti sa karamel topingom, šećerom u prahu..., mada je meni bila odlična, bez ikakvih dodataka.