Странице

четвртак, 10. новембар 2016.

Štapići sa semenkama

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 150 ml ulja
  • 200 ml belog vina
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 g semenki suncokreta
  • 50 g semenki lana
  • 50 g susama
  • so (po ukusu)
  • 1 žumance
  • malo mleka

Priprema

1. U vanglicu staviti sve sastojke i zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga, 0,5 cm debljine. Seći na štapiće i ređati u pleh, preko pek papira. Isečeno testo može da se uvrti, pa da se dobiju spirale.
2. Poređane štapiće premazati umućenim žumancetom (sa malo mleka) i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.

Mrvičasta torta sa ukusom mente

Kora:

  • 3 jajeta
  • 200 g šećera
  • 80 ml mleka
  • 80 ml ulja
  • 210 g brašna
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanil šećera

Fil:

  • 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
  • 100 g putera
  • 1 bočica ekstrata sa ukusom mente
  • 10 kašika šećera
  • 1 l mleka

Priprema

1. Kora : Odvojiti belanca od žumanaca. U vanglicu staviti belanca, pa ih čvrsto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca, vanilin šećer i, penasto, umutiti. Ubaciti mleko i ulje i promešati. Sjediniti brašno, pecivo i kakao, pa dodati u smesu sa jajima i, mikserom, sjediniti. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir premazati rastopljenim puterom, pa sipati umućeno testo. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu koru ohladiti, skloniti obruč, skinuti pek papir, pa ponovo staviti obruč, oko korice. Napraviti rupice na kori, nožićem za vađenje drški kod paprika. Izvađeno testo staviti u secko i napraviti mrvice.
2. Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti 100 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i puterom, staviti da provri. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom, sipati u vrelo mleko i skuvati krem. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga sa vatre i sipati ekstrat od mente. Promešati. Vrelim pudingom prvo popuniti izdubljene rupe na kori (ja sam sipala, deo pudinga, u plastičnoj posudi za merenje, pa sam bez problema popunila rupičastu koru), pa ostatak sipati preko i poravnati.
3. Kada krem počne da se steže rasporediti mrvičasto testo i rukom ga pritisnuti, da se sjedini sa filom.
4. Ostaviti preko noći u frižider. Narednog dana izvaditi kalup, skinuti obruč i prebaciti tortu na tacnu za posluženje. Iseći tortu i poslužiti.

Gurmanske lazanje

Potrebno je:

  • 1 pakovanje (500 g) kora za lazanje 
  • koje se ne kuvaju

Sos sa mesom:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica (iseckanog) crnog luka
  • 2 veća češnja (iseckanog) belog luka
  • 100 ml crnog vina
  • 400 ml pasiranog paradajza
  • 1/3 kašičice soli
  • 1/3 kašičice šećera
  • 1/3 kašičice bibera
  • 1/3 kašičice narendanog muskatnog oraščića
  • 1,5 kašičica suvog biljnog začina
  • 2 kašičice sušenog peršuna

Bešamel sos sa pečurkama:

  • 300 g sitno iseckanih šampinjona
  • 50 g putera
  • 2 prepune kašike brašna
  • 350 ml mleka
  • biber
  • suvog biljnog začin

Sos sa blitvom:

  • 1 beza blitve
  • 1 kašika brašna
  • 250 ml vode
  • suvi biljni začin

... i još:

  • 300 g izrendanog kačkavalja
  • 200 ml pavlake za kuvanje

Priprema

1. Sos sa mesom: U dublji tiganj ili šerpu (ja to radim u voku), na malo ulja staviti da se prži, sitno iseckani, crni luk. Dodati mleveno meso i dobro promešati (da se meso načisto usitni). Dodaj beli luk, pa nastavi sa dinstanjem, na tihoj vatri, dok meso ne promeni boju. Zaliti ga sa vinom i paradajzom, dobro promešati, pa dodati sve navedene začine. Krčkati dok se sos ne zgusne.
2. Bešamel sos sa pečurkama: Pečurke sitno iseckati i staviti na malo ulja da se prže. Pržiti dok ne ispari voda koju su pečurke pustile.
3. U dublju posudu staviti puter da se rastopi. U puter sipati brašno i mešati, kratko, da se brašno malo uprži. Dodavati toplo mleko i energično mešati, da se ne stvore grudvice. Posuti biozačinom i biberom, po ukusu.
4. U bešamel dodati ispržene pečurke i promešati.
5. Sos sa blitvom: Blitvu očistiti i sitno iseckati. Na malo ulja staviti da se prži. Čim omekša dodati brašno, promešati i naliti sa vodom. Dobro sjediniti. Posuti suvim biljnim začinom, po želji, i kuvati dok se ne zgusne.
6. Ređanje: Uzeti, dublju, vatrostalnu činiju i dobro je premazati uljem. Staviti jednu koru (ako se prostor ne popuni sa jednom korom dodaj deo druge kore) premazati je uljem, pa stavi drugu koru.
7. Preko kora staviti pola smese sa mesom.
8. Preko mesa staviti pola bešamel sosa, pa poravnati.
9. Preko bešamela posuti malo kačkavalja.
10. Isti postupak ponoviti još jedanput. Zatim ponovo idu dve kore (koje se između premažu uljem), pa staviti sos sa blitvom.
11. Na kraju idu dve kore (premažu se između) i obilno se pospu kačkavaljem.
12. Preko kačkavalja razliti pavlaku za kuvanje.
13. Staviti da se peče (u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni) ali ne na srednjoj rešetki šporeta (zato što će pavlaka i kačkavalj brzo da porumene, a kore još neće stići da omekšaju), već na donjoj. Peči dok gornja površina ne porumeni. Izvaditi lazanje i ostaviti da se prohlade, oko 15 minuta.
14. Iseći na kocke i uživajte, u zaista divnom ukusu.