Странице

петак, 11. новембар 2016.

Medene krofne

Potrebno je:

  • 1 kg brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 4 kašike meda
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 2 kašičice soli
  • 3 žumanca
  • 80 ml ulja

Priprema

1. U mešavini vode i mleka podići kvasac. U vanglicu sipati brašno, dodati sve navedene sastojke i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo mesiti dok ne postane elastično i ostaviti ga da uskisne.
2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, razviti ga 0,5 cm debljine i kalupom za krofne (ili većom čašom) vaditi krugove.
3. Izvađene krugove testa poređati na stolnjak, pokriti i ostaviti da testo naraste.
4. Narasle krofne pržiti u dubokom, zagrejanom ulju, dok ne porumene. Pržene krofne vaditi rešetkastom kašikom i stavljati ih preko kuhinjskih salveta, da bi papir upio višak masnoće.

Preliveni kolač sa grizom

Kora :

  • 4 jajeta
  • 9 kašika šećera
  • 9 kašika ulja
  • 9 kašika mleka
  • 9 kašika brašna
  • 4 kašike griza
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašičice kafe
  • 1 kesica praška za pecivo

Preliv:

  • 1/2 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 1 vanil šećer

...i još:

  • 1 kesica šlag pene

Priprema

1. Kora: Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i čvrsto ih umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Ubaciti žumanca i mikserom, sjediniti smesu, da postane penasta.
2. Zatim dodati po devet kašika ulja i mleka i sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom, grizom kakaom i kafom, pa mešavinu dodati u umućenu smesu sa jajima. Sve dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel. 33x20cm, i dobro ga podmazati uljem. Rernu ugrejati na 170 stepeni. Izručiti umućenu smesu u pleh, poravnati, i staviti da se peče.
4. Preliv: U mleko dodatii šećer i staviti ga, na šporet, da dođe do tačke ključanja.
5. Ispečeni kolač izvaditi i preliti ga sa vrelim prelivom. Ostaviti da kolač upije preliv i da se ohladi.
6. Ohlađeni kolač premazati sa šlag penom i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi.